Skjønnhet og brutalitet på Jamaica

Sprek roman om rastafariliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Intervju og nettmøte med Lene Wikander

BOK: En roman om en rastafaris liv på Jamaica er naturlig nok et friskt pust i den norske bokhøsten. Med stor vitalitet forteller Lene Wikander historien om Raphael, som fødes med hull i hjertet og vokser opp med ringer av hvalbein rundt anklene for at han ikke skal fly av gårde - til dem på den andre siden.

Selv om romanen stedvis forenkler og tipper over i klisjeer, er «Salt» først og fremst en befriende annerledes roman, drevet fram av kjennskap til jamaikansk tradisjon og historie, og kjærlighet til menneskene og landskapet.

Ut av eksil

Wikander debuterte for fire år siden med romanen «F. A. B.», sammen med Beate Nossum. Årets bok er bredere anlagt. Hele fem generasjoners historier trekkes med når Wikander forteller om Raphael. Handlingen strekker seg fra 1824 da en av Raphaels formødre kaster seg ut fra Jamaicas klipper for å slippe unna slaveriet, til Raphael dør som gammel rastafari i 2002 - i sikker forvissning om at skipet som skal bringe ham tilbake til forfedrenes hjemland, er kommet.

Mellom disse ytterpunktene er det et vell av hendelser. Her er beretninger fra Raphaels oppvekst med Portlands «madman», rastafarien Patrick. Han tror seg utvalgt til å lede Afrikas sønner ut av eksilet på Jamaica, dit de engang ble skipet som slaver. Og her er fortellingen om vennskapet med fiskekameraten Water Rat og om forholdet til den hvite kvinnen Kitty. Det hele utspilles med landskapet, leveviset og rastafaribevegelsen som fargerikt bakteppe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer