Skjønnhet og hevn

Enkelt, vakkert og dypbunnet forteller Walter Salles om to søskens stillferdige brudd med sin families blodige skjebne.

Salles («Brasils hjerte») bygger på en roman av den albanske forfatteren Ismail Kadare, som skulle være vel kjent med gamle blodfeider fra hjemlandet.

Brunsvidd

Regissøren legger handlingen til eget territorium anno 1910, til et brunsvidd område kalt «Sjelenes elv». «Elven tørket inn, bare sjelene ble igjen,» som lille Pacu (Ravi Ramos Lacerda) forklarer det, der han er vår forteller. To familier har her i generasjoner slåss om retten til et stykke jord. De har gjort det ved å drepe hverandres eldstesønner.

Til enhver tid lader én av familiene våpnene. Til enhver tid bærer det neste offeret et svart armbind som tegn på at han er merket. Drapene skjer når det siste offerets blodstenkte skjorte er blitt gul av sola. 20 år gamle Tonho (Rodrigo Santoro) står nå for tur. Men hans liv, og brorens, forandres den dagen to gjøglere ankommer stedet. Den lille får ei bok i gave, den eldre forelsker seg.

Mystiske overtoner

Salles\' foto alene er mer enn verdt billetten. Bildene danner en nesten hjerteskjærende vakker, talende ramme rundt en historie om to gutters vilje til å bryte med sin egen skjebne og en ond sirkel. Den får mytiske overtoner i denne knappe, renskårne filmen uten overflødigheter av noe slag - barna må velge mellom liv eller fortsatt død på vegne av kommende slekter.

Velspilt og godt komponert. Alt som trengs, altså.

VAKKERT OM BLODSTENKTE LIV: I et solsvidd landskap kiver to familier om retten til et stykke land, noe to brødre vil gjøre om på i Walter Salles utsøkte «Bak sola».