Skjønnhet og kaos

Riktig band på riktig sted.

Terning5

KONSERT: KONGSBERG (Dagbladet): Rockband på jazzfestival er ofte ulogisk og bærer preg av kommersiell helgardering. Så ikke med Jeff Tweedy og hans Wilco, som oppfylte forhåndsforventningene som en lysende Kongsberg-booking på festivalens avslutningsdag. Bandet opplevde da også å få applaus av det ventende publikummet utenfor portene ved kirkeplassen i Kongsberg under lydsjekken.

Eventyrlysten pop

Wilco har nok av improvisatoriske og søkende sider ved sin musikk til forsvare halvannen time i jazzland. Deres eventyrlystne pop, fundert på americana-jordsmonn og gjødslet med postrock og samtidslyd, kan potensielt være litt hit-and-miss live, men i går halte og strakk de akkurat passe mye i sangene sine, enten det var låter fra ferske «Sky Blue Sky» eller fra den rikholdig og stilmessig hvileløse katalogen for øvrig. De mistet aldri veien av syne eller rotet seg bort i spontanitetens irrganger, men holdt seg akkurat på riktig side. Det er kanskje denne evnen til å balansere det umiddelbare med det skrudde som gjør at Wilco på sine beste kvelder er et liveband i verdenstoppen.

«Jazzapplaus»

Med en besetning som teller gitarhelten Nels Cline – hans Tom Verlaine-aktige gitareskapader på «Impossible Germany» fikk en høyst velfortjent «jazzapplaus» – ved siden av en glad og fokusert Tweedy i front, ble det en idiotsikker match foran et lydhørt publikum som ville være med på leken. De migreneaktige støysekvensene midt i den ellers countryslepne «Via Chicago» fikk tilsvarende spontan respons, og en hard, krautrockende «Spiders (Kidsmoke)» fulgte opp som et utfordrende og eventyrlige ekstranummer.

Konserten er basert på den første halvannen timen.