Skjønnhetsåpenbaring

En liten skjønnhetsåpenbaring fra en gresk/norsk/engelsk trio med 1000 karats klang, skriver Dagbladets anmelder om «Achirana».

Greske Vassilis Tsabropoulos er en av de ytterst få pianistene som kombinerer en svær klassisk bakgrunn (pianist/komponist/dirigent) med evnen til å improvisere innen det moderne jazzidiomet uten å låte stiv og ubekvem.

John Marshall er engelsk trommeveteran, kjent fra Nucleus og Soft Machine og med erfaring fra alle typer moderne jazz, mens Arild Andersen knapt trenger presentasjon her hjemme. Som fersk trio spilte de en litt famlende konsert på Dølajazz i fjor høst; under årets Maijazz gjorde de en helt annerledes samspilt og strålende jobb, og på denne lydmessig fenomenale CD-en er de en klanglig nytelse av edleste valør, både når de innledningsvis trekker opp improviserte «soundscapes» eller spiller sterkere melodiforankret.

Tsabropoulos bringer den klassiske mesterpianistens klangbehandling til torgs med et anslag som knapt har sin like i dagens jazz, Marshalls vispe- og cymbalspill er et lite eventyr for seg og Andersens store, varme basstone kommer perfekt til sin rett i denne lille åpenbaringen av en plate.

Terje Mosnesterje.mosnes@dagbladet