TREFFSIKKER: Jeger Jørgen Skouboe viser hvor han skjøt flodhesten. Foto: Thomas Rounborg / DR
TREFFSIKKER: Jeger Jørgen Skouboe viser hvor han skjøt flodhesten. Foto: Thomas Rounborg / DRVis mer

«Nak & Æd»

Skjøt flodhest på TV: - Vi gjorde dem en tjeneste

Det danske programmet «Nak & Æd» dro til Zambia hvor det er lov å jakte på flodhester. Naturvernorganisasjoner er kritiske til ordningen.

Mandag kveld viste Danmarks Radio (DR) nyeste episode av det populære danske naturprogrammet «Nak & Æd». Serien handler om friluftsmannen Jørgen Skouboe og kokken Nikolaj Kirk som reiser rundt i verden for å lage mat.

Mandagens episode, «En flodhest i Zambia», sendte mennene til Zambia i Afrika. På menyen sto den lokale flodhesten. Skouboe skjøt dyret, og Kirk tilberedte deler av kjøttet og inviterte til fest. Resten av kjøttet ga de til lokalbefolkningen.

Episoden ble tatt imot med stor begeistring av det danske publikum. På programmets facebook-side har mange tatt til tastaturet for å rose hvordan «Nak & Æd» håndterte jakten. Det skriver den danske avisa BT.

Av 150 kommentarer er det bare fire som kritiserer valget av flodhest som middagsrett.

Gagner økosystemet

I episoden forklarer Zambia-bosatte jeger Thor Kirchner at en kontrollert jakt på flodhester faktisk hjelper bestanden og økosystemet langs Luangwa-elva i Zambia.

Den store flodhest-bestanden skaper visstnok utfordringer under den årlige tørketida i Afrika.

MIDDAG: Skouboe og Kirk ga tre tonn flodhestkjøtt til lokalbefolkningen i Zambia. Foto: Thomas Rounborg / DR
MIDDAG: Skouboe og Kirk ga tre tonn flodhestkjøtt til lokalbefolkningen i Zambia. Foto: Thomas Rounborg / DR Vis mer

- Når vannbestanden minsker, så samler alle flodhestene seg der hvor vannhullene er dypere. Når det samler seg for mange på et sted, så sloss flodhestene mellom seg. Det får konsekvenser for noen av ungene, som blir drept, sier Kirchner i episoden.

Fare for miltbrannsmitte er også en av grunnene til at jakt på flodhester er lovlig i landet.

- Det finnes miltbrann i jorda under vannet. Når vannet minsker og trykket fra flodhestene blir stort, så kan de grave det opp. Da blir de smittet og dør, sier Kirchner.

Turistmyndighetene i Zambia har besluttet at 2 000 flodhester i Luangwa nasjonalpark kan bli skutt lovlig over en periode på fem år. Tillatelsen gjelder ikke for lokalbefolkningen, men kun turister.

Trenger bevis

Dyrevernsorganisasjonen Born Free har vært kritisk til ordningen siden den først ble foreslått i 2016. Zambias regjering måtte da droppe prosjektet, etter at de møtte kraftig motstand fra naturaktivister.

Nå har de startet prosjektet igjen. Will Travers, administrerende direktør i Born Free, er fortsatt kritisk.

Han mener at det ikke finnes noen konkrete beviser på at det finnes overbestand av flodhester i Luangwa-elva.

- Zambia bruker samme feilaktige begrunnelse for nedslaktingen som sist: at det skal motvirke framtidige miltbrannutbrudd, kombinert med antakelsen om at lite regn vil gjøre situasjonen verre, sier Travers til avisa Independent.

NØDLØSNING: Hvis de ikke fikk tak i en flodhest skulle Kirk lage mat av en apekatt. Foto: Thomas Rounborg / DR
NØDLØSNING: Hvis de ikke fikk tak i en flodhest skulle Kirk lage mat av en apekatt. Foto: Thomas Rounborg / DR Vis mer

Richard Kock underviser på den kongelige veterinærhøyskolen i London. Han mener at problemene i Zambia er reelle, men er enig i at regjeringen må bevise det.

- Det er ingen tvil om at flodhester kan bli så mange at de utgjør en trussel for økosystemet. Jeg tror også at miltbrann kan være en grunn for å kontrollere bestanden, samt at det kan hjelpe naturlivet. Flodhester fortærer store mengder med mat, noe som selvfølgelig påvirker andre arter, sier Kock til Independent og legger til:

- Jeg er derimot skeptisk til det faktum at dette blir brukt som en unnskyldning til å begå avskyelige handlinger. Så jeg vil si at man trenger god informasjon og gode beviser. Denne beslutningen burde helt klart komme fra noen med vitenskapelig bakgrunn. Det må være rettferdiggjort.

Grundig gjennomtenkt

Til DR sier friluftsmannen Jørgen Skouboe at det ikke var en hastet beslutning å skyte flodhesten.

- Det tok oss et år. Vi gjorde grundig research og fant ut at vi virkelig gjorde dem en tjeneste, sier Skouboe.

Charles Banda, turistministeren i Zambia har forklart at det finnes over 13 000 flodhester i nasjonalparken, men at området ikke er tilpasset til mer enn 5 000. Det skriver nettavisa Newshub.

- Det stigende antallet av flodhester har blitt et problem, så staten har gitt lisens til å skyte dem. De ødelegger hverandre på grunn av den manglende plassen. Hannene angriper både hunner og unger, og mange dør av miltbrann, sier Skouboe.

Ifølge DR var det Thor Kirch som til slutt fikk overtalt dem til å skyte flodhesten.

- Det er vanskelig å forstå hvordan man kan redde et dyr ved å drepe det. Men det har skjedd at opptil 1 000 flodhester har dødd om gangen, på grunn av slåssing og miltbrann, forteller Kirch.

AGGRESSIV: Flodhesten regnes som et av de farligste dyrene i Afrika på grunn av sin aggressive adferd. Foto: Paul Zinken / Germany OUT
AGGRESSIV: Flodhesten regnes som et av de farligste dyrene i Afrika på grunn av sin aggressive adferd. Foto: Paul Zinken / Germany OUT Vis mer

Forsvarer jakten

Flodhesten er kategorisert som «sårbar» ifølge Verdens naturvernunions liste over truede dyrearter. Likevel sier unionen at en redusert bestand i Luangwa kan forsvares.

- Med tanke på antallet flodhester i Zambia, så virker 2 000 som et fornuftig tall å fjerne, sier Rebecca Lewison, formann i unionens flodhestavdeling, til avisa The Guardian.

Hun forklarer at tillatt jakt på et bestemt antall dyr er en effektiv måte å minske overbestand på. Derimot setter hun spørsmålstegn ved hvordan Zambia har valgt å utføre prosjektet.

- Jeg tror diskusjonen dreier seg om fordelene og ulempene ved at det er turister som kan jakte, sier Lewison.

Hun mener det er viktig å se på hvordan pengene fra turistene blir brukt. Går de til lokalbefolkningen og beskyttelse av landet, eller forsvinner de i korrupsjon og profitt?

Turistselskapet Umlilo Safaris har allerede begynt å reklamere for så kalt troféjakt på flodhester. På nettsida Africahunting tilbyr de muligheten for å skyte fem flodhester per turist.