FÅR KRITIKK: Tirsdag utga Thomas Numme og Harald Rønneberg seg for å være tollere på Svinesund som en del av innspillingen av den kommende sesongen av «Senkveld» på TV 2. Jussekspert Anett Beatrix Osnes Fause reagerer på TV-profilenes tollerstunt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Tirsdag utga Thomas Numme og Harald Rønneberg seg for å være tollere på Svinesund som en del av innspillingen av den kommende sesongen av «Senkveld» på TV 2. Jussekspert Anett Beatrix Osnes Fause reagerer på TV-profilenes tollerstunt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Skjult kamera-stunt med Thomas og Harald gikk galt. Får slakt av jussekspert

Utga seg for å være offentlige tjenestemenn og plantet dunk med blank væske i bilen til ung kvinne.

(Dagbladet): Tirsdag utga Thomas Numme og Harald Rønneberg seg for å være tollere på Svinesund som en del av innspillingen av den kommende sesongen av «Senkveld» på TV 2.

Under stuntet ble blant annet en ung kvinne stoppet av de to programlederne på vei over grensa fra Sverige. Etter det Dagbladet får opplyst, ble hun kroppsvisitert og bedt om vogn- og førerkort.

Under en ransaking av bilen «fant» de en kanne med en blank væske, som skulle etterlikne sprit - plantet av de falske tollerne.

Kvinnen reagerte sterkt på hendelsen, får Dagbladet opplyst, og Thomas Numme og Harald Rønneberg måtte forsikre henne om at opptaket ikke skulle brukes, etter at de hadde gitt seg til kjenne.

TV 2 beklager

TV 2, gjennom pressekontakt Anne Martha Leidland, bekrefter og beklager hendelsen.

- Som en del av opptakene til høstens «Senkveld», var Thomas og Harald undercover som tollere på Svinesund. «Senkveld»-redaksjonen har hatt et godt samarbeid med Tolletaten både før og under opptakene. Det stemmer at en person reagerte under opptakene, og da crewet fikk se dette, sørget de for å fortelle henne at dette var et TV-opptak. Thomas og Harald er lei seg for at hun ble opprørt, noe de også snakket med henne om på stedet. Det var aldri intensjonen med dette opptaket. Hun ble forsikret der og da om at disse opptakene ikke vil bli vist på TV, ettersom hun ikke ville det. Dette er vanlig praksis.

Førsteamanuensis ved det juridiske fakultet på Universitetet i Tromsø, Anett Beatrix Osnes Fause, reagerer på «Senkveld»-programledernes tollerstunt.

- Når man blir stoppet av offentlige myndigheter, skal man kunne føle seg trygg på at det skjer på et legitimt grunnlag. Hvis det er en risiko for at folk er usikker på om det er en spøk eller ikke når de blir stoppet, kan det gjøre noe med folk sin lyst til å følge anmodningene de får. Måten dette er gjort på er neppe noe som fremmer tilliten til offentlige myndigheter, sier Osnes Fause.

- Kan svekke tilliten

JUSSEKSPERT: Førsteamanuensis ved det juridiske fakultet på Universitetet i Tromsø, Anett Beatrix Osnes Fause. Foto: Lars-Åke Andersen
JUSSEKSPERT: Førsteamanuensis ved det juridiske fakultet på Universitetet i Tromsø, Anett Beatrix Osnes Fause. Foto: Lars-Åke Andersen Vis mer

I straffelovens paragraf 165 A står det følgende:

«Med bot eller fengsel inntil 6 måneder straffes den som ved uhjemlet bruk av uniform eller på annen måte offentlig utgir seg for å ha offentlig myndighet på en slik måte at det er egnet til å skape uleilighet for noen eller svekke tilliten til den offentlige myndigheten».

- Om akkurat dette tilfellet er straffbart eller ei, kan ikke jeg slå fast. Men det er uansett viktig å verne om tilliten til offentlige myndigheter, og ethvert misbruk kan svekke denne tilliten. I prinsippet er det ingen tvil om at lovbestemmelsen rammer denne typen adferd, sier jusseksperten.

Pressekontakt Anne Martha Leidland opplyser i en mail til Dagbladet at TV 2 ikke har noen kommentar til utsagnene fra Osnes Fause.

Skulle gi sitt samtykke

Kommunikasjonsdirektør i Tolldirektoratet, Robert Haast, skriver i en mail til Dagbladet at de samtykket til å bistå under innspillinga av programmet, men at de samtidig satte betingelser og ga produksjonsselskapet klare kjøreregler forut for produksjonen.

- Det var blant annet et krav at de som ble tatt ut til kontroll ga sitt samtykke, skriver Haast.

Han forteller at TV 2 / Plan-B innhentet samtykkeerklæring fra de berørte reisende etter at de ble stoppet.

Videre skriver Haast at Tolletaten er kjent med at én av de som ble tatt ut til kontroll var ukomfortabel med situasjonen.

- Produksjonsselskapet skal ha fornemmet dette og vedkommende bilist fikk beskjed om at innslaget ikke ville bli vist. Tolldirektoratet har kontaktet bilisten og beklaget.

Restriktiv praksis

Kommunikasjonsdirektøren forteller at Tolletaten har en «svært restriktiv praksis» på å låne ut uniformer, men at etatens uniformsreglement åpner for at uniformer kan lånes ut «i spesielle tilfeller».

- Utlån av uniform er hjemlet i Tolletatens uniformsreglement. Tolldirektoratet hadde oppsyn med representantene for produksjonsselskapet under opptakene, skriver Haast til Dagbladet.

På spørsmål om TV 2 brøt kravene som var satt av etaten, svarer kommunikasjonsdirektøren følgende:

- Tolldirektoratet er i kontakt med TV 2 og produksjonsselskapet.

Dagbladet har spurt Tolldirektoratet om Tolletatens eget reglement «overkjører» straffelovens paragraf 165 A. Dette spørsmålet har ikke blitt besvart.

Tolldirektoratet har heller ikke kommentert utsagnene fra jussekspert Anett Beatrix Osnes Fause.