Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Skjult liv helt vanlig

- Min far hadde 26 barn med til sammen fem mødre. Min mor fikk ti av barna. Resten foregikk i hemmelighet. Han var egentlig litt uheldig. Enkelte av barna ble unnfanget ved første og eneste møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mankells manifest

Forfatteren Germano Almeida (56) fra Kapp Verde, en øygruppe utenfor Vest-Afrika, smiler bredt. I disse dager kommer den norske utgaven av hans verdenssuksess, «Avdødes siste uvilje» (1989) - en strålende fortelling om en mann som i sitt 387 sider lange testamente snur opp ned på sitt ry som en enslig, tilbaketrukket forretningsmann. Flere elskerinner dukker opp av den frodige teksten, mens avdødes nevø bittert må innse at en hittil ukjent datter er enearving.

- På Kapp Verde har menn tradisjonelt levd et dobbeltliv. Utad lever de ryddig, bak kulissene driver de på i det skjulte. Det pussige er at dette er helt akseptert.

- Dette må det da bli mye komikk av?

Almeida ler så han rister:

- På Kapp Verde bor bare 435000 mennesker. Det sier seg selv at alle vet alt om alle uansett. Det fins ikke uekte barn. Alle vet hvem pappaene er.

- I romanen din går det også fram hvordan hovedpersonen spiller forskjellige roller?

- Det er han nødt til for å overleve. For å drive forretning må han være smart og uærlig, privat er han en annen. Han ser forskjellig ut alt etter hvilket miljø han omgis av. Summen av disse rollene er hans identitet. Omgivelsene bestemmer hvem vi til enhver tid er.

- Er det dikternes oppgave å etablere en kappverdisk identitet?

- Vi oppdaget oss selv i forhold til kolonimakten Portugal slik et barn oppdager sin far. Først ble vi skildret i litteraturen som portugisiske kappverdere, siden er vi blitt mer kappverdiske portugisere. Uansett skriver vi ut fra situasjonen i vårt eget land, og den er meget dyster. Folk vet at de ikke kan forvente noe særlig og er fornøyd med å leve fra dag til dag, sier Germano Almeida.

Hele Norges coronakart