Skjult pengekamp

Det er kamp på bakrommet om støttepenger til norske ukeaviser, skriver artikkelforfatteren.

STATSSTØTTE: Helge Simonnes styrer (bl.a.) Vårt Land, Dagsavisen, Ukeavisen Ledelse og Korsets Seier — som mottar flere titalls millioner i statsstøtte, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Sigurdsøn  / SCANPIX .
STATSSTØTTE: Helge Simonnes styrer (bl.a.) Vårt Land, Dagsavisen, Ukeavisen Ledelse og Korsets Seier — som mottar flere titalls millioner i statsstøtte, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .Vis mer

UKEAVISER: I innlegget «Journalistiske smaksdommere» (4. mars) lanserer Mentor Mediers konfernsjef Helge Simonnes en rekke insinuasjoner, spesielt rettet mot Ny Tid, hvori opptatt Orientering. Med adresse til kulturminister Anniken Huitfeldt skriver Simonnes at han «har vanskelig for å forstå hvorfor [Ny Tid] holdes inne i varmen...»

Kulturrådets rådsleder Ynge Sletholm fastslo 9. mars at konsernsjefens utspill «bommer på en rekke punkter», som på hvordan Kulturrådet fungerer. Formålet for rådet er at det skal «bidra til å opprettholde og utvikle ukeaviser med ulik kulturell og samfunnsmessig betydning».

Simonnes styrer (bl.a.) Vårt Land, Dagsavisen, Ukeavisen Ledelse og Korsets Seier - som mottar flere titalls millioner i statsstøtte. Det han ikke nevner, er at en konstellasjon av Simonnes-avisene, Norge iDag og Fritt Ord-eide Morgenbladet møtte Kulturrådet 26. januar. Et internt referat konkluderer med at man da «anbefalte ukeavisene å jobbe direkte mot politisk ledelse med forslag om endringer i ordningen». Simonnes-utspillet nå overrasker altså ikke.

Simonnes nevner ikke at hans gruppering har foreslått å halvere tilskuddet til Ny Tid, som de siste to år har har hatt en realnedgang i tilskuddet. Altså i praksis nedlegge en uavhengig og klimanøytral ukeavis, som siden Mentor-tiden har overlevd på idealisme og bidrag fra Orientering-skribenter. Som kontrast til Simonnes-grupperingens fokus på kvantitet, og dens politiske press for å gi mer til de som tjener mest, har ukeavisene Dag og Tid og Ny Tid argumentert for å bevare mediemangfoldet og nummer 2-ukeavisene - slik det har vært i Norge i over 30 år.

Mentor-konsernsjefen lanserer så en anonym konspirasjon om at «venstresiden i norsk politikk» styrer Kulturrådets tildelinger. Men er Korsets Seier, Morgenbladet, Norge iDag, Dag og Tid og Ukeavisen Ledelse venstreorganer? Nå fases Friheten ut. Da er det vel bare Ny Tid igjen med det Simonnes mener er «suspekt fortid».

Ny Tid tok på lederplass i fjor til orde for spesielt å sikre kristne aviser som Simonnes' Korsets Seier og Bergen-baserte Norge iDag. Ironisk nok har Simonnes isteden alliert seg med Morgenbladet, som på tre år har fått 1,8 millioner i økt støtte - i praksis de pengene som nå tas fra Norge iDag, Friheten og Ukeavisen Ledelse.

Simonnes og jeg er enige om at det er problematisk at kristne småaviser mister støtte, ikke minst til nummer 1-avisene. Dét er dog ikke et argument for å finne enda dårligere løsninger utenfor Kulturrådet.

Dag Herbjørnsrud. Foto: LARS EIVIND BONES/Dagbladet
Dag Herbjørnsrud. Foto: LARS EIVIND BONES/Dagbladet Vis mer