Skogens mann

Litt diffus fortelling om flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UNGDOMSBOK: Foreldrene til hovedpersonen i Ragnar Hovlands nye ungdomsroman skal skilles. Dermed gjør fjorten-åringen det mange barn bare tenker på i en slik situasjon: Han rømmer. Men sortien er ikke av det nølende, lønnlige slaget. Med melodramatisk patos, inspirert av litteraturen og filmens verden, tar han avskjed med faren:«- Kan du fortelje oss kor du har tenkt deg? sa han. - Det kan eg nok ikkje, sa eg. - Mine vegar kjenner frå no av ingen. Det vil gå mange rykte, mange vil hevde at dei har sett meg på aude fjellvegar og framfor bensinstasjonar i regnvåte og dystre kveldar, men desse skal de ikkje feste nokon lit til. Eg kjem aldri att. [...] Farvel, du som ein gong var far min.»

Huset i skogen

Nå drar han ikke lenger enn et stykke ut i skogen. Han slår seg til i det tomme huset til Dobbel-Aksel, som engang hengte seg i bjørka utenfor. Her går dagene med til fisking, vandring med børsa på skulderen, kaffedrikking og røyking, slik det sømmer seg for en skogens mann. Lillesøsteren kommer med matforsyninger, bestevennen og kjæresten stikker innom, og fortelleren blir kjent med Hilmar fra Skogane. Romanen tematiserer impulsen å rømme fra besværlighetene, men også viljen til å ta grep om eget liv. Her er dramatiske og grøsseraktige innslag, uten at hovedpersonen lar seg vippe av pinnen av det. Derimot kjenner han på følelsen av tristhet over at han så lett glir ut av de andres liv: «Det var nesten som eg aldri hadde eksistert [...] eg var radert ut av minna deira.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer