DEBATT

Debatt: Identitet

Skogfinnene må få sitt museum

Det er lenge siden staten lovet skogfinnene en museumsbygning.

FORFATTER: Britt Karin Larsen skriver om behovet for å få et eget museum for skogfinnene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORFATTER: Britt Karin Larsen skriver om behovet for å få et eget museum for skogfinnene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Undertegnede vokste opp uten å vite at jeg var av skogfinsk slekt. Begge besteforeldrene tidde stille om det, de var innflyttere i bygda og ville slippe å bli sett ned på. Selv husker jeg fra 1978, da jeg debuterte som forfatter, at jeg brant etter å spørre en annen debutant om han kanskje var av samisk slekt, men jeg våget det ikke.

Nå er skammen avtatt noe, og det er lenge siden staten lovet skogfinnene en museumsbygning. Men prosessen er stanset opp fordi man prøver å presse museet innunder Anno Museum Hedmark, som om det skogfinske skulle være en hedmarkssak – enda dette folket på 1600-tallet vandret innover store deler av Sør-Norge.

Man prøvde det samme overfor jødene, å tvinge dem til å bli en underavdeling av Oslo museum, men de ville ha sitt eget – og ble respektert. Skogfinnene, som i mange år har drevet sitt arbeid og hatt sine utstillinger i svært uegnede lokaler, ønsker det samme, og nå er det startet en underskriftsaksjon på Facebook i håp om at en museumsbygning snart skal bli en realitet.

På den boka er jeg ikke, så jeg får kjøre rundt med gammeldagse papirlister til butikkene i skogkanten. Jeg har ruslet med liste i bygda hvor jeg også for 43 år siden var en innflytter. Og flere har skrevet under og sagt: –Jamen, jeg er også av skogfinsk slekt!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer