Skole + Wikipedia = sant

DIGITAL LÆRING: Elevene svermer til nettleksikonet Wikipedia. Som konsekvens må trolig lærebøkene skifte format.

TRENGER VEILEDNING: Over halvparten av elevene oppga at de ville starte på Wikipedia hvis de skulle skrive en oppgave om klimaendringer, i kronikkforfatternes undersøkelse. Derfor må lærerne hjelpe med fortolkning, vurdering og bearbeiding, mener de.

Illustrasjonsfoto: Scanpix
TRENGER VEILEDNING: Over halvparten av elevene oppga at de ville starte på Wikipedia hvis de skulle skrive en oppgave om klimaendringer, i kronikkforfatternes undersøkelse. Derfor må lærerne hjelpe med fortolkning, vurdering og bearbeiding, mener de. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA SKAL VI med lærebok og lærere når oppdaterte svar finnes på Wikipedia? Spørsmålet er spesielt interessant for samfunnsfaget, der elevene lærer om samfunn som endrer seg langt raskere enn de tradisjonelle lærebøker kan greie å fange opp. En hvilken som helst lærebok fra 2008 vil mangle sentral informasjon om blant annet klimaendringene, amerikansk politikk, Wikileaks eller den norske krigføringen i Afghanistan.

På Wikipedia ligger derimot oppdatert faktakunnskap om de fleste tema som en samfunnsfagselev trenger å orientere seg om i løpet av skoleåret.

VI BETVILER likevel sterk ryktene om lærebokens død, som enkelte nettentusiastiske kommentatorer har varslet. Resultater fra et pågående forskningsprosjekt om digitale læringsressurser ved Universitet i Agder og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) peker tydelig mot at lærebøker fortsatt vil stå sentralt i samfunnsfaget og antakelig også de fleste fag i den videregående skolen. Lærebøkene vil måtte tilpasse seg den nye nettvirkeligheten, og finne sin plass i det digitale læringslandskapet - men forsvinne vil de nok ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer