Skole advarer mot Loes Kurtby-bok

- Egner seg ikke for elevene.

MØTER MOTSTAND: Erlend Loes siste bok om trucksjåføren Kurt er kritikerrost, men har også fått mye kritikk. Først blant svenske lesere, som reagerer på harselaset med Knutby-sekten. Nå advarer en skole elevene mot boka. Foto: JOHN T. PEDERSEN
MØTER MOTSTAND: Erlend Loes siste bok om trucksjåføren Kurt er kritikerrost, men har også fått mye kritikk. Først blant svenske lesere, som reagerer på harselaset med Knutby-sekten. Nå advarer en skole elevene mot boka. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Erlend Loe møtte mye kritikk i Sverige i forbindelse med lanseringen av sin siste bok om trucksjåføren Kurt. Barneboka «Kurtby» er en satirisk fortelling inspirert av den svenske Knutby-sekten.

Smakløst, mente 82 prosent av leserne til den svenske avisa Expressen. Nå møter Loe også motbør hjemme i Norge.

Advarer mot bøker
- Knutby-drapene er en grusom historie, og ungene kjenner den ikke. Det er en verden som ikke passer for 11-12-åringer, sier undervisningsinspektør Britt Flemmen Vågbø ved Batnfjord skole i Møre og Romsdal til Dagbladet.

«Kurtby» er en av fem barnebøker som er med i det nasjonale Bok til alle-prosjektet i år. For sjette år på rad får landets 6. og 7. klassinger velge seg en gratis bok i sin lokale bokhandel. Bøkene er vurdert og plukket ut av blant andre Foreningen !Les og Norsk Barnebokinstitutt.

Men Batnfjord skole advarer mot to av bøkene på lista. De har sendt ut et brev til foreldre, der de gjør oppmerksom på at de ikke vil anbefale dem for elevene. I tillegg til Loes «Kurtby», gjelder det fotballboka «Best i byen» av forfatter Torbjørn Moen og assistenttrener for kvinnelandslaget, Pål Arne Johansen. Det melder Romsdals Budstikke i dag, som har fått tilgang til brevet.

«Det er ein slags parodi på Knutby, og det som skjedde der... Ho tek opp ein tematikk som vi ikkje kan forstå eignar seg for barneskule-elevar, og har et språk og eit innhald som dei ikkje vil ha føresetnad for å forstå,
» står det om «Kurtby».

- Vi er ikke noen sidræva gamle kjerringer. Men vi syntes det var viktig med en debatt om hva som er god barnelitteratur. Vi ønsker ikke å boikotte bøkene. Hensikten var å gjøre foreldrene oppmerksomme på hva som står i dem, så de kan ta det opp med ungene, sier Flemmen Vågbø.

- Folk ringer og vil be for meg
Erlend Loe er svært uenig i vurderingen av boka hans.

Bok til alle

• Prosjektet er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen.

• Barneskoler over hele landet er invitert til å delta.

• Elever i 6. og 7. klasse får utdelt en boksjekk, som de kan bytte inn i en av fem utvalgte bøker i sin lokale bokhandel.

• Årets aksjon startet 23. april, og elevene hadde to uker på seg til å hente ei bok i bokhandelen.

• De fem bøkene blir plukket ut av en komité med medlemmer fra Norsk Barnebokinstitutt, Foreningen !Les og Bokhandlerforeningen.

• Bøkene skal være godt skrevet og motivere til leselyst. Komiteen gjennomfører også en spørreundersøkelse blant elever. Bøker som faller dårlig ut her, blir ikke med i prosjektet.

- Jeg synes det høres litt korttenkt ut. Jeg blir litt bekymret på ungenes vegne, hvis de har slike voksne som rådgivere, sier han til Dagbladet.

Han mener boka passer godt for sjette- og sjuendeklassinger, og mener de ikke trenger å vite noe om Knutby-historien for å få utbytte av den.

- Boka er en besk kommentar til fundamentalisme, her representert ved et spesielt kristent miljø. Men det kunne vært mange andre miljøer og religioner. Knutby-parodien gir en ekstra bonus til voksne lesere, men teksten står også på egne bein, mener han.

- Men jeg hadde regnet med reaksjoner på boka. Folk ringer og vil be for meg, og jeg skjønner at boka kan virke provoserende for noen. Det synes jeg gjør den enda viktigere, sier han.

Advarer mot banneord
Om boka «Best i byen» skriver skolen i brevet til foreldrene:

«Ei fotballbok med eit svært røft språk, mykje kalling og nedlatande tiltale og ein god del banning. Det kan nok kanskje avspeile språket mellom barn og ungdomar, men det er ikkje ein slik omgangstone korkje lærarar, trenarar eller foreldre ønskjer å oppmuntre til.
»

Forfatter Torbjørn Moen synes ikke han har brukt spesielt kraftige banneord i boka.

- Jeg prøver ikke å pynte på virkeligheten når jeg  skriver. Det er et røft språk i den gruppa jeg henvender meg til og skriver om, derfor bruker jeg det. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger på denne boka, og folk kjenner seg igjen, sier han.

Skole advarer mot Loes Kurtby-bok

Toppet spørreundersøkelse
Også Bjarne Dæhlie, prosjektleder for Bok til alle i Bokhandlerforeningen, er overrasket over at Batnfjord skole advarer mot bøkene.

- Jeg forstår at bøkene trenger formidling. Men ikke at ikke at man tror elevene ikke klarer å forstå satire, eller ikke klarer å forstå språkbruken. Men hvis det får foreldrene til å sette seg inn i bøkene, så fremmer det aksjonens formål. Det er bra at de oppfordrer foreldrene til å prate med barna om bøkene, sier han.

Han påpeker at bøkene er plukket ut av institusjonene som har størst kompetanse på barne- og ungdomslitteratur i Norge. De har lagt vekt på at bøkene er godt skrevet, og at de fungerer i tråd med elevenes modenhet. I tillegg har 2300 skoleelever deltatt i en spørreundersøkelse, der de svarte på hvilke av flere foreslåtte bøker de kunne tenke seg å lese. Her kom «Kurtby» på andreplass og «Best i byen» på tredje.

- At bøkene er interessante for dem å lese, er vi helt trygge på. Og det er målet med aksjonen, sier han.

Dagbladets anmelder Tom Stalsberg omtalte «Kurtby» som «høstens viktigste barnebok for voksne».

• Se Bok til alle-aksjonens omtale av årets fem utvalgte bøker her.

Skole advarer mot Loes Kurtby-bok

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer