Skole til besvær

Humoristisk, gjenkjennelig og skremmende om en lærers hverdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Noe er galt med den norske skole. Men hva? Litt av svaret får vi i læreren Espen Lunds delvis selvbiografiske dagbok. Den bærer undertittelen «Liten lesebok fra en lærers hverdag». Her forteller den 36 år gamle læreren Erling fra et år som lærer på en barneskole i Trondheim. Etter en lang og doven skoleferie starter Erling med en tredjeklasse som er grei nok. Hadde det ikke vært for et absurd skolebyråkrati og en ressurstappende møtevirksomhet.

«Vi lærere har mange slags møter: Personalmøter, pedforum, infotid, teammøter, fagmøter, kaffekokingsmøter, klubbmøter, drøftingsmøter og spes. ped-møter», forteller Erling med den sorgmuntre selvironi som kjennetegner denne boka. Og den går hardt utover en skole som synes å bruke de fleste ressurser på omstruktureringer og nye læreplaner. Læreplaner som skifter hver gang lærerne har klart å sette seg inn i den forrige.

Kaos og skjemavelde

Lunds tilspissede angrep går hardest utover alt som smaker kursing og pedagogiske prosjekter, som det synes å florere av i skolevesenet. Som når Larsen fra kvalitetstjenesten vil synliggjøre kunnskap, gjennom det omfattende prosjektet fra «Kaos til kvalitet». Her må lærerne bruke mye tid til å fylle ut skjemaer som skal kartlegge hvor hyppig elevene rekker opp hånda. Skjemaer Larsen skal bruke et halvt år på å tolke, for så å skrive en rapport som støver bort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer