Skolebarna leser dårlig

«Tredjeklassinger leser langt dårligere enn tidligere andreklassinger.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lesing

Dårlig leseferdighet kan bli et livslangt handikap, og det er nå viktig å avdekke de årsaksforhold som kan forklare den negative utviklingen vi nå ser, skriver 1. amanuensis Solveig-Alma Halaas Lyster, Institutt for spesialpedagogikk, Universistetet i Oslo.

Fra høsten 1997 begynte barna på skolen det året de fylte seks år (reform 97). Resultatene fra en ny standardisering av leseprøver for tredje klasse viser at elevene etter tre års skolegang leser langt dårligere enn tidligere års andreklassinger. Vi kan ikke uten videre peke på de faktorene som kan forklare en slik negativ utvikling. Men fordi dårlig leseferdighet kan bli et livslangt handikap, er det viktig å avdekke de årsaksforhold som kan forklare den negative utviklingen vi nå ser.

Elevenes forutsetninger har ikke endret seg etter at reform 97 ble innført. Det er også lite sannsynlig at den språklige stimulans barn har fått i sine førskoleår, i vesentlig grad har endret karakter siden høsten 1997. Det synes derfor svært nærliggende å mistenke skolen for både å ha dårlig kompetanse om hvordan skriftspråkutviklingen best mulig kan stimuleres og om hvordan opplæringen bør legges til rette rent didaktisk og kanskje ikke minst organisatorisk. En tidligere skolestart representerer nye utfordringer for skolens leseopplæring, men de mulighetene man fikk ved reform 97 til å skape en god plattform for at alle elever skulle få en best mulig leseutvikling, synes ikke å ha vært utnyttet. Tvert imot - elevene leser dårligere enn tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer