Skolebibliotekene forsømmes

Mange kommuner er flinke til å satse på skolebibliotekene sine. Men de fleste er det ikke.

PLIKT: «Opplæringsloven må styrkes gjennom en forskrift som helt klart definerer plikten kommunene har til å drive skolebibliotek», skriver Ingvaldsen. Foto: NTB Scanpix
PLIKT: «Opplæringsloven må styrkes gjennom en forskrift som helt klart definerer plikten kommunene har til å drive skolebibliotek», skriver Ingvaldsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi får en gladmelding fra en Osloskole. Det har vært en økning i antall utlån på nesten ti prosent siste år. Vi jubler. Så fint at skoleelevene har et så godt tilbud - så fint at noen bryr seg. For alle er enige i at skolebibliotek er viktig. Et bibliotek på skolen, eller like i nærheten av skolen og med tilgang i skoletiden. Et bibliotek elevene kan ty til når de trenger ekstra opplysninger i skolearbeidet, et sted de kan gå for å få svar på oppgaven de arbeider med eller innspill til gruppearbeidet. Og et sted de kan finne god litteratur, litteratur som kan bidra til leseglede og utvikling. Det er jo slik vi vil det skal være på alle skoler, er det ikke?

Dessverre er det ikke slik. Det er nok ikke tilfeldig at det er en Osloskole som melder om økning i utlån. For Oslo har tidvis satset på skolebibliotekene og gitt dem mulighet til å være den kunnskaps- og lesegledeoasen skolebarn trenger. Politikere i Oslo har forstått nødvendigheten av å ha gode skolebibliotek. Men mange steder i landet står det dårlig til med skolebibliotekene. De har dårlige lokaler, i verste fall et bomberom i kjelleren som også brukes til lager for ødelagte kontormøbler og gjenglemt gymtøy. Andre steder er skolebiblioteket ei hylle i gangen utenfor personalrommet. Hyller som fylles opp med tilfeldig sammenraskede bøker, gjerne fra lærernes egne avlagte samling av barnebøker, bøker som har blitt til overs etter et loppemarked og bøker som er utgått fra det lokale folkebiblioteket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer