DEBATT

Fraværsgrensa:

Skoleelever kan ikke bare gjøre som de selv vil

Hvis elever ikke føler en tydelig forventning om at de skal møte til undervisning, er det nærliggende å tro at anomi blir resultatet.

OK FORSLAG: Mennesket trenger rammer i tilværelsen, skriver Arve Hjelseth. Foto: Maroke / Shutterstock / NTB scanpix
OK FORSLAG: Mennesket trenger rammer i tilværelsen, skriver Arve Hjelseth. Foto: Maroke / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg hadde ikke gått lenge på videregående skole før jeg begynte å glede meg til jeg ble student. Jeg følte meg vel (trolig feilaktig) moden for den langt friere studenttilværelsen. Jeg og et par kompiser var skjønt enige om at undervisning også i videregående burde være frivillig, siden prøver og eksamener uansett ville avsløre hva vi hadde lært. Om vi leste på egen hånd eller møtte opp til undervisning burde ikke spille noen rolle. I mange fag kunne vi jo uansett langt mer enn lærerne, mente vi i vårt ungdommelige overmot.

Av og til skulket vi enkelttimer også. Vi visste godt hvilke lærere som var såpass sløve at de ikke la merke til at pulten vår sto tom (uten at det gjorde dem til dårlige lærere, i hvert fall ikke i våre øyne, hverken da eller sett i ettertid).

Jeg tror jeg var såpass pliktoppfyllende – og dessuten så interessert i en del av fagene – at jeg ville klart meg gjennom videregående også med langt mer fleksible rammer. Men resonnementet vårt var likevel uholdbart, fordi vi begikk en vanlig feil: Vi så verden bare fra vårt eget perspektiv, ut fra en tanke om at de fleste var og tenkte som oss. Slik er det jo, heldigvis vil mange si, ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer