Skoleflink spenning

Gabriella Håkansson debuterte i 1997 med den fantastiske romanen «Operation B», som nå foreligger i norsk oversettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Edgar Allan Poe og Ernst T. A. Hoffmann har blitt nevnt i forbindelse med romanen. For egen regning vil jeg legge til navn som George Orwell, Solvej Balle og Jan Kjærstad, for å nevne noen.

Bokas handling er delt inn i tre separate historier, som foregår i Brussel, København og Lisboa. I Brussel blir vi kjent med Vincent og hans samboer som lever i et tilsynelatende normalt parforhold, dog med sine særegenheter. Kvinnen i forholdet beskriver sin rolle som «den samme som klokkens i forhold til tiden: passiv og registrerende». Denne klokkemetaforen blir for øvrig ganske fjern ettersom bokas første del nærmer seg slutten. I bokas andre del, som foregår i København, gjør vi også bekjentskap med et parforhold. I en trang leilighet fortoner hverdagen seg som en kamp for billers levevilkår og utryddelse av skadedyr. Forhåpentligvis er heller ikke dette samlivet av de mest normale.

«Organisasjonen»

I bokas siste del får vi - via en arkivar i Lisboa - kjennskap til «organisasjonen», og de to foregående historiene får sin naturlige plass i det nøye planlagte og empirisk utstuderte systemet. Romanens struktur er avansert, men på samme tid forutsigbar. Det legges ut mange tråder til et nett leseren vet vil samle seg sakte men sikkert mens man leser. Om alle disse trådene til enhver tid er like viktige for den videre lesningen, er vel heller tvilsomt. Som prosjekt er boka stramt holdt sammen og fullført i et språk tilpasset den kjølige og nesten refererende stilen. Leseren beveger seg framover i den nøye planlagte handlingsgangen på samme måte som man konsentrerer seg om å finne de rette bitene i et puslespill. Problemet er bare at i denne boka setter det som skal bli et fornøyd lettelsens sukk, når siste bit ligger der, seg fast i halsen som en vond klump.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer