Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Livssyn

Skolegudstjenester skaper ikke a- og b-lag

At elevflokken splittes ved skolegudstjenester er et faktum ingen benekter. 

BISKOP: Halvor Nordhaug er biskop i Bjørgvin bispedømme, med bispesete i Bergen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
BISKOP: Halvor Nordhaug er biskop i Bjørgvin bispedømme, med bispesete i Bergen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et innlegg på Dagbladets nettsider går Christian Lomsdalen 16. november til angrep på skolegudstjenestene. Det må han gjerne gjøre. Men når han forsøker å spenne meg som drahjelp for sin vogn, blir det galt.

Lomsdalen påstår følgende: «I arbeidet med å få folk til å dukke opp i gudstjenester, særlig i de gudstjenestene dere mener er så viktige for norsk kultur og identitet, går ikke veien gjennom å dele opp befolkningen eller skoleelevene i a- og b-lag – slik biskop Halvor Nordhaug erkjenner i Vårt Land og FriTanke at dagens ordning skaper.»

TIl dette er det bare å si at jeg aldri noe sted har påstått det som Lomsdalen her tillegger meg. At elevflokken splittes ved skolegudstjenester er et faktum ingen benekter. Men jeg har aldri kalt dette for en oppdeling i a- og b-lag, slik Lomsdalen hevder. Her tillegger han meg meninger som jeg ikke har gitt uttrykk for. Jeg mener tvert imot at skillet som oppstår ved skolegudstjenester reflekterer reelle skiller i livssyn innen det norske samfunnet, og disse må vi lære å leve med og ikke stigmatisere ved å kalle dem «a- og b-lag».

En slik retorikk trekker tanken om enhetsskolen så langt at når forskjeller i livssyn blir synlige, slik tilfellet er ved skolegudstjenester der noen deltar og andre ikke, så sees dette nærmest som noe truende og suspekt. På den måten konstrueres konflikter som gjør det bare vanskeligere å bygge et samfunn der ulike tros- og livssynssamfunn lever i fredelig sameksistens.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!