Skolekjøkken

Missy er en strålende kokk.

På «The Cookbook» revolusjonerer Missy Elliott nok en gang hiphop-oppskriften.

CD: Helt siden Missy Elliott slapp solodebuten «Supa Dupa Fly» i 1997 har hun ligget et hestehode foran de fleste andre kvinner i bransjen. Sammen med produsentmakker Timbaland har hun utviklet en helt egen musikksjanger: en bassdrevet, digitaluforutsigbar og retrofuturistisk klubb-hiphop. Dama er en fryktløs låtskriver, og viser musikkvisjoner der andre viser hud.

På sjettealbumet «The Cookbook» kommer hun steike meg også en skarve musikkanmelder i forkjøpet, når hun i introen beskriver sin egen musikkoppskrift: «Til hovedretten tar man en 1/2 teskje Mary J. Blige og Ciara, med en dæsj Slic Rick/.../Jeg anbefaler at du bruker Tweet som søtningsmiddel, sukrer med M.I.A, legger til en hel teskje Timbaland og en halv en med The Neptunes». Nam, nam, nam.

Alle vet at Missy er glad i mat, og på «The Cookbook» er hun hiphopens svar på Ingrid Espelid.

I mixmasteren blander hun gamle husmorteknikker med ny teknologi. I tillegg til å sause på med samtidsrappere som Mike Jones og M.I.A, dobbeltpeprer hun med retrosamples. På synthreine og basstunge «Lose Control» stjeler hun elektrosmuler fra både Cybotrons «Clear» og Hot Streaks «Bodywork». Lenge leve dancehiphopen!

«My Struggles» snuser borti Mary J. Bliges r&b-klassiker «What\'s the 411» og på «We Run This» har hun en texmex-frisk tilnærming til sampleklassikeren «Apache».

Ok, så har ingen av låtene samme sinnssyke hitpotensiale som «Get Ur Freak On», men «The Cookbook» er like uforutsigbar som Arne Brimi. Det er bare å dekke på langbordet.

 FRYKTLØS:  Missy Elliott er en fryktløs låtskriver, og viser musikk-visjoner der andre viser hud, skriver vår anmelder.
FRYKTLØS: Missy Elliott er en fryktløs låtskriver, og viser musikk-visjoner der andre viser hud, skriver vår anmelder. Vis mer