Skolekultur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skoledebatten later til ingen ende å ville ta. Det eneste som forandrer seg, er debattens fokus. Man finner ut at skolen er en sosial arena. Debatten blir da preget av et krav om å utvikle elevenes sosiale ferdigheter. Dette munner omsider ut i en skolereform, der gruppearbeid, samarbeid og fellesskap blir vektlagt. Men reformen er knapt satt ut i live, da noen finner ut at skolen skal integrere alle barn, uansett modningsgrad og fysiske og psykiske forutsetninger. Det er duket for neste skolereform. Den er knapt satt ut i live, da noen finner ut at skolen først og fremst skal handle om læring. Da viser det seg – ifølge noen – at læringsaspektet har kommet sørgelig i bakleksa ved de to tidligere reformene. Heretter blir det om å gjøre å fokusere på målbare kunnskaper i matematikk, leseferdigheter og naturfag. Ikke minst med tanke på at den norske skolen skal klatre høyere opp på PISA-rankingen, der vi til manges store forskrekkelse har vist oss å være aldeles middelmådige.

For middelmådighet er noe nordmenn ikke tåler. Vi kan finne oss i å være best, og vi får masochistiske gleder av å befinne oss nederst. Dette gjelder i de fleste sammenhenger. Hvis temaet eksempelvis er luftforurensing, finner man en gatestubb der eksosutslippene er litt høyere enn ellers i byen, og vips kan vi bevise at Oslo er langt mer forurenset enn Tokyo og Los Angeles. Det gir en tilfredsstillelse som knapt kan betales i PISA-poeng.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer