DEBATT

Debatt: Skolemat

Skolemat-bløffen

Jeg ser hver dag et skrikende behov for ressurser i skolen. La oss ikke bruke disse ressursene på tørre brødskiver.

GOD MAT: Min erfaring er at de fleste foreldre er svært opptatt av matpakkene de sender med barna sine, selv om de opplever det som et stresselement i hverdagen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GOD MAT: Min erfaring er at de fleste foreldre er svært opptatt av matpakkene de sender med barna sine, selv om de opplever det som et stresselement i hverdagen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg følger interessert med i skolematdebatten som raser i media om dagen. Alle virker enige om at sunn og god mat er en forutsetning for at elevene skal lære. Det som undrer meg, er hvor lite innsikt noen politikere har i skolehverdagen til norske elever. Spesielt med tanke på at de går til valg med dette som fanesak.

Etter snart 20 år som lærer på barnetrinnet har jeg noen innspill i denne debatten. Det er jo vi lærere som faktisk er sammen med elevene i spisesituasjonen på skolen hver eneste dag, ikke politikerne.

Min erfaring er at de fleste foreldre er svært opptatt av matpakkene de sender med barna sine, selv om de opplever det som et stresselement i hverdagen.

De fleste elever i barneskolen har med seg skolemat hver dag. Det hender selvfølgelig at matpakka ligger igjen på kjøkkenbenken hjemme, men det fikser vi lett ved at noen gir fra seg en liten godbit fra matboksen sin.

Jeg er klar over at det finnes skoler der dette er et større problem, men det kan enkelt løses lokalt.

På 2000-tallet var jeg med i et prøveprosjekt med gratis skolemat som ble gjennomført på noen skoler i Oslo. Det ble lovet sunn skolemat og sosial utjevning. Skuffelsen var derfor stor da prosjektet startet. Elevene mine gikk fra å ha sunne gode matpakker til å spise minimalt på skolen. Jeg opplevde å måtte bruke mye av min tid på å administrere dette i tillegg til at jeg hadde liten oversikt over hvem som spiste hva, og hvem som ikke spiste noen ting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.