<strong>GOD MAT:</strong> Min erfaring er at de fleste foreldre er svært opptatt av matpakkene de sender med barna sine, selv om de opplever det som et stresselement i hverdagen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GOD MAT: Min erfaring er at de fleste foreldre er svært opptatt av matpakkene de sender med barna sine, selv om de opplever det som et stresselement i hverdagen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Skolemat

Skolemat-bløffen

Jeg ser hver dag et skrikende behov for ressurser i skolen. La oss ikke bruke disse ressursene på tørre brødskiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg følger interessert med i skolematdebatten som raser i media om dagen. Alle virker enige om at sunn og god mat er en forutsetning for at elevene skal lære. Det som undrer meg, er hvor lite innsikt noen politikere har i skolehverdagen til norske elever. Spesielt med tanke på at de går til valg med dette som fanesak.

Etter snart 20 år som lærer på barnetrinnet har jeg noen innspill i denne debatten. Det er jo vi lærere som faktisk er sammen med elevene i spisesituasjonen på skolen hver eneste dag, ikke politikerne.

Min erfaring er at de fleste foreldre er svært opptatt av matpakkene de sender med barna sine, selv om de opplever det som et stresselement i hverdagen.

De fleste elever i barneskolen har med seg skolemat hver dag. Det hender selvfølgelig at matpakka ligger igjen på kjøkkenbenken hjemme, men det fikser vi lett ved at noen gir fra seg en liten godbit fra matboksen sin.

Jeg er klar over at det finnes skoler der dette er et større problem, men det kan enkelt løses lokalt.

På 2000-tallet var jeg med i et prøveprosjekt med gratis skolemat som ble gjennomført på noen skoler i Oslo. Det ble lovet sunn skolemat og sosial utjevning. Skuffelsen var derfor stor da prosjektet startet. Elevene mine gikk fra å ha sunne gode matpakker til å spise minimalt på skolen. Jeg opplevde å måtte bruke mye av min tid på å administrere dette i tillegg til at jeg hadde liten oversikt over hvem som spiste hva, og hvem som ikke spiste noen ting.

Det er flere gode grunner til at foreldrene bør ha oppgaven med å lage matpakker til sine barn. Mange foreldre snakker med barna sine om hva matpakkene skal inneholde og på denne måten lager hver familie matpakker ut ifra deres behov og foreldrene ser hva som faktisk er spist. Jeg opplever at foreldre er interessert i dette og de spør meg ofte.

Dersom skolematen blir servert i form av tørre brødskiver hver dag, er jeg redd for at mange av de minste barna kommer til å gå sultne gjennom skoledagen. Men dette vil ikke foreldrene få noen innsikt i. De er forledet av store flotte ord som «sosial utjevning» og «gratis skolemat».

Realiteten er at dette vil føre til et dårligere mattilbud for de fleste av landets skoleelever.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer