Skolemisèren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOLE: Tester har igjen avslørt norske elevers elendige nivå. Egentlig til liten overraskelse, for rammebetingelsene for elendigheten har lenge ligget fast. Mantraet har vært ansvar for egen læring, og læring etter lyst- og lekprinsipper. En skjønn humanisme å enes om både for høyresidas forsvarere av individets rett til bekymringsløs utfoldelse og for autoritetsskremte kos-predikanter fra venstre.

Nå vil minister Solhjell ta grep. Da bør han være klar over at de må være formidable. Læring etter kulhetskriterier har vært alfa og omega på «utviklingsseminarer» i et par årtier, og skoleledere har oppnådd bonuslønn for å lede «pilotskoler» hvor man river tavler/vegger, driver utendørsundervisning, foreskriver selvstudium, bare jobber med prosjekt, osv. Lærernes lokale lønnsopprykk har vært saftigst for ledelsens støttespillere. Skeptikere har blitt buet ut som puggskoletilhengere, autoritetsdyrkere og verst av alt: Bedrevitende undervisere!

Nå skal revirene forsvares, og det blir ikke med mer «læringstrykk». Dårlige resultater, vil man si, skyldes for lite ansvar for egen læring og lærere uten tilstrekkelig kule og elevvennlige påfunn. Derfor må man for eks. ha flere «mattetivolier», og lesevaker nattestider, slik at heller ikke neste skoledag (fri) kan brukes til normal, traust arbeidsinnsats, som trolig vil bli etterspurt i de jobbene elevene en gang havner i. Lærernes utilstrekkelighet kan også gå på alder, utseende og klær. Sånt sies ikke direkte, men det fins eksempler på foreldreaksjoner som godt hjulpet av skoleledelsens valhendte behandling fører til at dyktige lærere stues bort i usynlige funksjoner, sykepermitteres eller førtidspensjoneres. Kanskje enda mer skremmende er det at dagens fremherskende pedagogikk har økt forskjellene i læringsutbytte mellom elever med «skolegunstig» og elever med mindre «skolegunstig» bakgrunn. Heller ikke dette overrasker ettersom lærerne lenge har blitt bremset i å bruke utdannelse og kunnskaper der det trengs i rolige, oversiktlige og strukturerte omgivelser, med litt «læringstrykk» og kanskje også ukulhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer