Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Operasjon Dagsverk

Skolen har blitt forandret til en arena for militærrekruttering

Det må tas grep for å inkludere ungdom. For tro det eller ei: Vi gidder faktisk å jobbe for fred.

FRED: FNs generalsekretær Ban Ki-moon (venstre) og Chiles president Michelle Bachelet ser på Colombias president Juan Manuel Santos etter at fredsavtalen ble signert. Foto: AFP PHOTO / Luis ACOSTA
FRED: FNs generalsekretær Ban Ki-moon (venstre) og Chiles president Michelle Bachelet ser på Colombias president Juan Manuel Santos etter at fredsavtalen ble signert. Foto: AFP PHOTO / Luis ACOSTA Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da utfallet av folkeavstemningen om fredsavtalen i Colombia ble et «nei», var det nesten så en kunne høre en hel verden gispe i sjokk. De fleste hadde forventet og håpet på et «ja».

Inga Marie Nymo Riseth, SAIH
Inga Marie Nymo Riseth, SAIH Vis mer
Olav Brekke, Operasjon Dagsverk
Olav Brekke, Operasjon Dagsverk Vis mer

Dagene etterpå tok det colombianske folket til gatene og erklærte at selv om folkeavstemningen hadde gjort veien til fred litt lengre, vil de fortsette å kjempe for ei fredelig fremtid.

Det er jo uansett ikke slik at om flertallet hadde landet på et «Ja» i folkeavstemningen, så «vipps» hadde det blitt fred over natta. Å bygge fred i et land tar tid, og for at freden skal blir langvarig og helhetlig fred må hele samfunnet være inkludert.

På torsdag bretter norsk ungdom opp ermene for å styrke ungdommers stemme i Colombia.

Gjennom Operasjon Dagsverk gir 100 000 norske ungdommer en dag av sin utdanning til inntekt for andres utdanning – i år går de nærmere 30 millioner kronene som samles inn til rettighetsopplæring og ledertrening av colombiansk ungdom, samt tiltak som skal gjøre colombianske skoler tryggere.

Rettighetsopplæring og ledertrening er avgjørende for at colombiansk ungdom skal kunne delta i beslutningsprosesser som angår dem, og være med på å bestemme over deres fremtid.

Nå håper vi at Børge Brende lar seg inspirere av norsk ungdom, og at han også får øynene opp for hvor viktig det er at ungdom inkluderes i fredsbyggende arbeid. Gjennom resolusjonen 2250 ungdom, fred og sikkerhet anerkjenner verdens mektigste organ, FNs Sikkerhetsråd, at ungdom må inkluderes i fredsskapende og fredsbyggende arbeid. Nå har tiden kommet for å gjøre resolusjonen om til virkelighet. Det er det alle FNs medlemsland, inklusive Norge, som er forpliktet til å gjøre.

Fredsprosessen i Colombia er et godt eksempel på hvorfor dette er så viktig, samt hvilken rolle Norge kan spille. Borgerkrigen i Colombia har skapt millioner av ofre, og en stor andel av dem er ungdom.

De har blitt tvangsrekruttert til de krigførende partene, har mottatt drapstrusler fordi de har stått opp mot uretten og mange har blitt drept.

Skolen som skal være en arena for læring, har i mange tilfeller blitt forandret til en slagmark og en arena for militærrekruttering. Deres perspektiver må tas med når det forhandles om fred. Også fordi ungdom har konkrete forslag til fred.

Den colombianske elevorganisasjonen ANDES har utarbeidet flere konkrete forslag til hvordan utdanningen i Colombia bør endres for å bidra til et mer fredelig samfunn. Blant annet krever de mer midler til utdanning og at historie gjeninnføres som fag i skolen. Disse perspektivene og forslagene må tas med i fredsprosessen.

Det bør ikke være lang vei fra det å innse at krig ikke kun rammer unge, mannlige soldater, men hele samfunnet, og til å innse at fredsprosesser derfor også må inkludere hele samfunnet.

Mange steder har det blitt gjort viktige grep for å inkludere kvinner i fredsprosesser etter at FNs resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet ble satt ut i live. Nå må de samme grepene tas for å inkludere ungdom. For tro det eller ei: Vi gidder faktisk å jobbe for fred.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!