DEBATT

Debatt: Religion

Skolen må takke ja om menighetene inviterer

Forslaget til Kristelig Folkeparti vil føre til at en problematisk ordning blir enda verre.

PROBLEMATISK: I et mangfoldig samfunn med religiøs pluralisme og en heterogen befolkning er skolegudstjenester slik det praktiseres i dag problematisk, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
PROBLEMATISK: I et mangfoldig samfunn med religiøs pluralisme og en heterogen befolkning er skolegudstjenester slik det praktiseres i dag problematisk, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kristelig Folkeparti ønsker ikke å tvinge menighetene til å invitere skolene på gudstjeneste i skoletiden – derimot skal skolene være tvunget til å takke ja om de blir invitert av menighetene. Gjelder dette for menigheter og trossamfunn utenfor Den norske kirke også?

Det er vanskelig å skulle utforme et slikt regelverk eller krav som Kristelig Folkeparti nå fremmer. For det første vil det fjerne rektors styringsrett og foreldrenes påvirkningsmulighet når det kommer til kulturarrangementer i skoletiden. Samtidig ønsker de at flest mulig skal komme til gudstjeneste i skoletiden, og jeg mistenker at de heller ikke ønsker at dette skal utfordre menneskerettighetene, trosfriheten med mer. Mitt spørsmål blir da som følger, hva skjer hvis en menighet eller et trossamfunn utenfor Den norske kirke inviterer skolene?

Dette kan jo selvfølgelig begrenses ved at man sier at dette bare gjelder for Den norske kirke. Det er likevel tvilsomt om dette vil bli akseptert ut ifra at det ikke skal være forskjellsbehandling på bakgrunn av trossamfunn og livssyn. Det vil nok også være vanskeligere å svelge for menneskerettighetsinstitusjonene. Derfor må det jo åpenbart være slik at også menigheter, trossamfunn og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke skal kunne tvinge skolene til å akseptere invitasjoner til deres religiøse seremonier i løpet av skoleåret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer