DEBATT

Debatt: Pisa

Skolen må være en motvekt

Dagens skole klarer ikke å motstå de negative sidene av det digitale samfunnet.

GRUNNLEGGENDE FERDIGHET: For å ruste unge til et heldigitalisert samfunn må vi prioritere og fornye leseopplæringen. Ikke for PISAs skyld, men for elevenes, skriver innsenderen. Her legger kunnskapsminister Jan Tore Sanner fram den siste PISA-undersøkelsen 2. desember i år. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GRUNNLEGGENDE FERDIGHET: For å ruste unge til et heldigitalisert samfunn må vi prioritere og fornye leseopplæringen. Ikke for PISAs skyld, men for elevenes, skriver innsenderen. Her legger kunnskapsminister Jan Tore Sanner fram den siste PISA-undersøkelsen 2. desember i år. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hver fjerde 15-årige gutt sliter med lesing. Venstresiden mener løsningen er å melde Norge ut av PISA, og skjule utfordringene.

Jeg mener dagens skole ikke klarer å motstå de negative sidene av det digitale samfunnet. Vi må skape en skole som gir ungdom utholdenhet til å lese og drøfte lengre og kompliserte tekster, uten å sjekke mobilden hvert andre minutt.

På VG.no finner vi målrettede annonser fra Telia som vil overbevise foreldre om å kjøpe mobilabonnement med ekstra data, fordi barna bruker Snap og Playstation som et studieverktøy. Implisitt påstår de at barna har blitt så gode til å multitaske og tilegne seg kunnskap digitalt, at foreldre må legge bort enhver form for skepsis.

De siste årene har vi fått kunnskap som sprekker hull på myten om at ungdom er «digital innfødte,» fordi de er vokst opp med nettbrett. Det er mye som tyder på at PISA er den siste i rekken.

PISA har sett på elevenes evne til kritisk lesing, vurdere og bruke ulike kilder til å fordype seg, og avsløre avsenders budskap. 20 prosent av norske elever presterer under nivå 2. Samtidig sier over halvparten av unge at de ikke leser på fritiden. De som leser velger bort lengre og kompliserte tekster som krever utholdenhet og konsentrasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer