Skolenes store dag

Det er fullt mulig å feire 17. mai hjemme i stua med kongefamilien på slottsbalkongen og musikk fra Kampen Janitsjar orkester på skjermen.

NRK holder fast ved gamle tradisjoner og ga oss vegg-til veggdekning av nasjonaldag fra Karasjok til Lillesand. Men den tradisjonelle overføringen er blitt mindre pompøs. Vera Kvaal, Gunnar Grøndahl og Asgeir Borgemoen ga oss 17. mai fra Oslo uten å falle i staver reint nasjonalt. De overførte en folkelig feiring av Norges bursdag uten å senke stemmen i respekt hver gang kameraet sveipet over de kongelige.

Spontant

Tonen er blitt lettere og intervjuene mer spontane. Reporterne beveget seg lett inn blant fanebærere og trommeslagere i barnetoget, og vi slapp nesten helt de forhåndsavtalte intervjuene. Ikke minst de politisk korrekte intervjuene med innvandrerbarn på nasjonaldagen. Vera Kvaal intervjuet barn uansett farge med interesse for hvert enkelt barn slik det skal gjøres.

Det var selvsagt lettere å formidle 17. mai fra hovedstaden der 114 skoler gikk og gikk enn i Karasjok, der isen ennå ikke har gått. Liv Inger Somby hadde nok sikret seg noen innslag på forhånd, men ga oss en koftekledd nasjonaldag med vekt på samiske tradisjoner og et rørende lite barnekor som sang «Ja, vi elsker» på samisk. Og det ga et bilde av vårt langstrakte land da skolemusikanten Morten fortalte at han frøs på fingrene da han spilte.

Patriotismen

Men det blir selvfølgelig en god dose lokalpatriotisme når små steder får NRK på besøk denne dagen. Reporterne fra lokalkontorene blir gjerne mer representanter for stedet enn for kringkastingen, men det er kanskje slik det må være en 17. mai. Bergens patriotisme kjenner vi jo, og etter gårsdagens sending er det vel ikke mange som lenger er i tvil om at byen også er utpekt til Kulturby. Og at de har laaange tradisjoner for det aller meste. Lange 17. mai-sløyfer også.

Også Lillesand ble satt på kartet i går. Og der ligger jo mangemillionærenes ferieparadis Blindleia. Men skolen for de fastboende der er nedlagt. Derfor reagerte jeg på at reporter Anne Berit Larsen nærmest avbrøt kvinnen som skulle fortelle om stedet og skolesituasjonen. Nasjonaldagen må ikke bli så avpolitisert at vi ikke kan tåle en mishags-ytring. 17. mai må ikke bli dagen vi bare skal hylle alle skolene, mens vi ellers i året knapt unner dem et strøk med maling.