Skolepastor bannlyser Harry Potter

Hevder forfatter J.K. Rowling portretterer «ekte magi».

FJERNES: Harry Potter serien er en av verdens største litterære suksesser og elsket av unge og voksne over hele kloden. Bokserien er likevel omstridt i enkelte konservative religiøse miljøer. Foto: NTB Scanpix
FJERNES: Harry Potter serien er en av verdens største litterære suksesser og elsket av unge og voksne over hele kloden. Bokserien er likevel omstridt i enkelte konservative religiøse miljøer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Enkelte tar forfatteres oppdiktede fantasiverdener i overkant seriøst. Den katolske skolen St. Edward i den amerikanske storbyen Nashville har nå bannlyst den verdenskjente bokserien «Harry Potter» fra skolebiblioteket. Skolens øverste leder, pastor Dan Reehill, mener nemlig at forfatter J.K. Rowling portretterer «ekte magi» i bøkene.

Avgjørelsen ble kunngjort i en e-post til elevenes foreldre, ifølge avisa The Tennessian. Han advarer i skrivet mot at verkenes trylleformler og forbannelser er ekte, og at man risikerer «å mane fram onde ånder» når de leses.

- Bøkene presenterer magi som både ond og god. Dette er ikke sant, men en smart måte å bedra på. Dette er faktiske trylleformler som, dersom de leses av et menneske, risikerer å mane fram onde ånder i personen som leser teksten, skriver en angivelig helt seriøs Reehill i e-posten.

Han forklarte videre at han har konsultert flere eksorsister i USA og Roma som alle anbefalte ham å fjerne bøkene. Avgjørelsen ble tatt på bakgrunn av en henvendelse fra en foresatt, skriver avisa. En leder i sentralapparatet til de katolske skolene i Nashville, Rebecca Hammel, bekrefter overfor The Tennessean at bøkene er fjernet.

Hun forteller at de ikke legger seg opp i hva foresatte leser for barna sine hjemme, men at deres skolebibliotek skal inneholde «passende litteratur for deres klasserom».