LEDER

Skole:

Skolepolitikere bør legge av seg detaljstyringsiver og politiske floskler

Mens landets lærere skriker etter faglig frihet og mer tillit, har politikken gått i motsatt retning.

Floskelbruk: Skolepolitikken fortjener en reorientering. Her er Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Floskelbruk: Skolepolitikken fortjener en reorientering. Her er Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norsk skolepolitikk fortjener en reorientering - både politisk og retorisk. På saksnivå har politikerne kjørt seg fast på et unødvendig detaljnivå, som for eksempel i debatten om karakterkrav i lærerutdanningen eller om kompetansemål i læreplanene. Mens landets lærere skriker etter faglig frihet og mer tillit, har politikken gått i motsatt retning.

En undersøkelse fra Utdanningsforbundet viste i fjor sommer at 7 av 10 skoledere fra 762 skoler meldte ifra om økt rapportering de siste åra. Framfor å gi stadig bedre utdanna lærere tillit og ro til å utøve faget sitt, har vi lempet en rekke krav over hele profesjonen - mange av dem er demotiverende tidstyver som effektivt tapper lærerstanden for kreativitet og krefter.

I retorikken får stort sett selvfølgeligheter og floskler dominere. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) åpnet for eksempel debatten på gårsdagens Politisk kvarter på NRK med å si at «Det er viktig for oss at vi har høye ambisjoner for norsk skole, at vi har høye ambisjoner for elevene. Elevene skal møte trygge, sterke, kompetente lærere, og da må vi sette høye ambisjoner.» Slik fortsatte det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer