LEDER

Skoler og selvmotsigelser

Det offentlige har ikke kapasitet til å holde godt nok oppsyn med de private skolene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Til å utdanne unge mennesker i kommunikasjonsfag har ikke den private høyskolen Westerdals spesielt godt grep om sin egen kommunikasjon. I høst avslørte Dagens Næringsliv hvordan høyskolens eiere vred seg unna utbytteforbudet for privatskoler, og hentet store summer ut fra en skole som kostet både elevene og skattebetalerne dyrt. Nå skriver samme avis at skolen har tatt langt høyere skolepenger enn hva de har hatt lov til - nærmere bestemt over dobbelt så mye som summen de kunne tatt, 27 500 kroner, som ville vært innenfor lovens krav om at skolepengene ikke kan overstige en fjerdedel av de statlige tilskuddene. Saken blottstiller et problem ved privatskoler i Norge generelt og Westerdals spesielt.

I Norge er det tillatt å drive private skoler og høyskoler, men forbudt å ta ut utbytte. Det har vært flere nyhetssaker om hvordan flere private aktører omgår dette regelverket for å kunne tjene penger på skolene sine. Professor Terje Hansen ved Norges Handelshøyskole er blant fagfolkene som har sagt at det er urealistisk å tro at private aktører skulle ville ønske å investere i skoler uten å få avkastning for investeringene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer