DEBATT

To prosent-målet:

Skoler, veier og sykehus har liten verdi dersom vi ikke evner å beskytte dem

Selv med to prosent av BNP til forsvar gambler vi med Norges sikkerhet.

SKAPER USIKKERHET: Høyre-medlemmer reagerer på statsminister Erna Solberg uttalelser om NATOs to prosent-mål. Her er statsministeren sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brüssel.
Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
SKAPER USIKKERHET: Høyre-medlemmer reagerer på statsminister Erna Solberg uttalelser om NATOs to prosent-mål. Her er statsministeren sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brüssel. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet tirsdag denne uken uttrykker statsminister Erna Solberg tilbakeholdenhet hva gjelder å binde Norge til å bruke 2 prosent av BNP på forsvar innen 2024.

Hun siteres blant annet på at «vi må se en helhet i offentlig pengebruk, og at «vi ikke kan sette én sektor foran alt annet».

Hun påpeker videre at «vi skal også bygge ut veier, togskinner og helsetilbud», og viser til at Norge strengt tatt ikke har forpliktet seg til mer enn å bevege seg i et uspesifisert tempo mot et mål som ifølge hennes egen regjeringserklæring skal nås «på sikt».

I prinsippet har hun selvsagt rett i at politikk forutsetter evne til å gjøre vanskelige prioriteringer til beste for fellesskapet, og at det selv i en oljesmurt økonomi som den norske er umulig å gjøre alle til lags.

Erna Solbergs henvisninger til helhet og prioriteringer er imidlertid problematiske i den forstand at det implisitt antyder at både NATO, NATOs generalsekretær, USAs president, Høyres landsmøte, samt de av Høyres egne politikere som i lengre tid har jobbet for å gjenreise Forsvaret, ikke evner å prioritere statsfinanser basert på en helhetsforståelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer