Utdanningsforbundet var misfornøyd med Riksmeklerens pakke, men anbefalte resultatet. Problemet var ikke lønn, men at rektorene skulle styre mer og lærerne være på skolen 7,5 timer daglig. Den frihetsberøvelsen opprørte kampvillige lærerne som stemte nei med stort flertall.
Ledelsen i Utdanningsforbundet er derfor i en trengt og lite fleksibel posisjon. De har lite spillerom i manøvrene for å unngå storstreik mot en avtale de selv stilte seg bak. De må tøffe seg, men når de skal delta i spillet, kan de overspille.
Arbeidskonflikter har alltid flere kilder, men den politisk valgte KS-lederen Gunn Marit Helgesen har mye av ansvaret. Hun kom med tillitsundergravende utspill lenge før læreroppgjøret begynte. Og fortsatt forstår hun ikke hvorfor lærerne streiker.
Nå som konflikten nærmer seg med gateteater utenfor skoleportene, holder Helgesen klokelig kjeft. Mens de profesjonelle forhandlerne fra administrasjonen prøver å rake kastanjene ut av ilden ved å åpne for mekling og nye forhandlingsrunder. Der de er villige til å diskutere alt, også den omstridte arbeidstidsavtalen.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger