Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skomaker til besvær?

DYREPARKEN (Dagbladet): Dyreparken utenfor Kristiansand har vokst seg til noe helt spesielt i norsk underholdningsindustri. I likhet med danskenes Legoland er den blitt et «must» for småbarnsforeldre.

For mange er et sommerbesøk i Kristiansand nærmest uunngåelig dersom man vil bevare husfreden.

Hvorfor har stedet fått en slik status? Hemmeligheten ligger både i mangfoldet og i enkeltsuksesser. Det er liten tvil om at fenomenet Kaptein Sabeltann har hatt enorm betydning for parkens oppsving på 1990-tallet. Samtidig er spennet fra apen Julius til politimester Bastian et signal om en grenseløs verden. Du kan gjøre alt fra å se påfugler i full prakt til å kjøre deg klissvåt i den halsbrekkende tømmerrenna.

  • På den ene siden: opplevelser. På den andre: eventyr. Dyreparken har gjort fortellingen til sitt største fortrinn. Historien om livet i Kardemomme by gjenskapes fra morgen til kveld av entusiastiske skuespillere. På samme måte bidrar skuespillerne fra Kaptein Sabeltann-stykket til å skape spontan underholdning, med skattejakt og flammesluking. Sjørøverskuter glir ut og inn av havn, mens de skyter på hverandre med dunder og brak.
  • Et unntak fra denne evnen til å la fortellinger og opplevelsesunderholdning gli sammen var fjorårets nyskapning: et sirkusområde som først og fremst er et dyrt tivoli. Og i år slår man til med en kopi av Skomakergata. Hva skal man gjøre med den?
  • Foreløpig er den ikke så veldig spennende. I de fleste bygningene drives forskjellige former for handel, og mellom husene står polske sirkusmusikere og spiller stemningsmusikk. Det er unektelig litt underlig å høre kjenningsmelodien fra den kjente og kjære TV-serien strømme ut i den norske sommeren. Musikken signaliserer julestemning. De fleste av de besøkende er vel snarere i julistemning, og de venter at noe skal skje. De leter forgjeves etter Tøflus i skomaker Andersens rom, men verken kosedyret eller dets eier er å se. Det er vel ikke å vente at Henki Kolstad skal ta seg sommerjobb i Dyreparken, men noe bør man gjøre for å lage en fortelling også rundt dette nye bidraget til et stadig mer omfattende barnemuseum.
  • Med andre ord: Dyreparken, bli ved din lest. Og lesten er i dette tilfellet evnen til å legge innhold inn i de kulissene man skaper. Den bør man fortsette å dyrke.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media