Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Skotsk uavhengighet:

Skotsk trøbbel i vente

Støtten til skotsk uavhengighet er på frammarsj. Den konservative regjeringen i London kan takke seg selv.

I SKOTSK TRØBBEL: Britenes statsminister Boris Johnson. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB scanpix
I SKOTSK TRØBBEL: Britenes statsminister Boris Johnson. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Denne uka dro britenes statsminister Boris Johnson nordover og besøkte Skottland. Pipekonserten var ikke langt unna. Besøket er det første siden valget i desember, og var på høy tid. Denne våren har misnøyen med London og de konservative gitt uavhengighets-tilhengerne i landet ny vind i seilene.

I juni og juli har meningsmålingene vist et klart flertall i den skotske befolkningen for uavhengighet. Siden folkeavstemningen i 2014 er det bare like i etterkant av Brexit-avstemningen at ja-siden har stått så sterkt.

Nyheten om bevegelsene i den skotske opinionen har nådd regjeringen i sør. Onsdag lekket det ut at panikken er i ferd med å bre seg på Statsministerens kontor i Downing Street. Framover skal regjeringsmedlemmene være mer i Skottland og mer i skotske medier, for å vise hva regjeringen gjør for landet.

Det spørs om det holder. De konservative har aldri vært særlig populære i nord. Nå bidrar partiets tydelige Brexit-profil og den pågående utmeldingen av EU til enda større misnøye i landet hvor befolkningen klart stemte ja til å bli i EU. At partiet har mistet Ruth Davidson, den populære Tory-lederen i landet, hjelper heller ikke.

Misnøyen kommer også etter en vår hvor forskjellene i tilnærmingen i regjeringskontorene i London og hos selvstyremyndighetene i Edinburgh har kommet tydelig fram. Skottland har håndtert coronapandemien annerledes, og bedre, enn sine naboer i sør. Det har gitt ny styrke til kravene om enda mer selvstyre og selvstendighet.

Gjenoppstandelse for den skotske uavhengighetsbevegelsen har ulmet siden britene stemte for å forlate EU i 2016, mot skottenes vilje. At skottene ikke var garantert EU-medlemskap som et selvstendig land ble brukt som et kronargument i forkant av folkeavstemningen i 2014, som endte i at 55 prosent stemte for å fortsette som del av Storbritannia. Nå er situasjonen snudd på hodet, og skottene er på full fart på vei ut av EU sammen med resten av unionen.

Skal tiltakende skotsk misnøye og en ny skotsk folkeavstemning unngås, må regjeringen i London vise vilje til å tenke nytt om selvstyre innad i unionen og ta hensyn til den skotske posisjonen og skotske behov i utmeldelsesprosessen fra EU. Den viljen virker de foreløpig ikke å ha. Da kan de takke seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!