Skottland kliner til for en kveld

Bydelen Leith i Edinburgh var best kjent for sprøytespisser etter dopfilmen «Trainspotting». Men det var før en 16-årig barnevakt sørget for at MTV kommer til Skottland i kveld.

EDINBURGH (Dagbladet): Elizabeth Fullerton (16) passet på sin yngre kusine i Glasgow en høstkveld i 2000 og tilbrakte kvelden foran tv-en, hvor MTV Europe Music Awards ble sendt i reprise fra Stockholm. Da Elizabeths onkel kom hjem utpå kvelden, så de på slutten av showet sammen, og etterpå spurte hun oppgitt «hvorfor kan vi ikke ha dette i Skottland?».

ELIZABETHS ONKEL

var ingen hvem som helst. David Reilly er direktør for en underavdeling av Scottish Enterprise, en tiltaksorganisasjon iverksatt av den britiske regjeringen for å skape initiativ og tempo i det skotske næringslivet.

Uka etter barnevaktas naive spørsmål skrev Reilly et brev til Brent Hansen, en av MTVs europeiske toppsjefer, og framholdt at Skottland ville være et ideelt sted å avvikle MTV-showet.

Ei uke seinere var Reilly i forhandlinger med showets produsent. Tidlig i mai i år ble det klart at Edinburgh dro det lengste strået foran blant annet København og Belfast. Det er ikke alle like glade for.

- Dette arrangementet kunne like godt blitt arrangert på månen, uten at det hadde gjort noen forskjell for dem som faktisk bor i Edinburgh. Det er tydelig at MTV ikke vil ha lokale folk i nærheten, uttalte en oppgitt talsmann for det konservative partiet tidligere i høst. Da hadde det akkurat blitt klart at vanlige folk ikke engang ville få adgang til den røde løperen - og dermed få et gratis glimt av Beyoncé, Christina, Justin, Kylie, Naomi, Pharrell eller resten av stjernelaget som har meldt sin ankomst i kveld.

LIMOUSINSJÅFØRER

er hyret inn fra hele Skottland til musikkbransjens svar på Oscar. MTV European Music Awards (EMA) er et av verdens største tv-show. På verdensbasis kan over en milliard mennesker følge begivenheten fra sofaplass.

Men i Edinburgh fortviler lokalbefolkningen over at det er tatt for lite hensyn til dem. Det er 6000 sitteplasser på kveldens show, men det vil i beste fall være lokale folk på et par hundre av dem.

For MTV Europe Music Awards er som alt annet MTV gjør, gjennomsponset og strømlinjeformet. Og når MTV kommer til byen med alle sine beste venner, kunne egentlig festen blitt holdt hvor som helst. Av de 6000 billettene er 3000 gitt til artister, gjester, agenter og plateselskap. 1500 er gitt til sponsorene. De siste 1500 billettene ble utsolgt på 15 minutter over et telefonnummer som var åpent for hele verden. Da sier det seg selv at det ikke blir mange edinburghere i salen.

Og skulle noen lokale først få tak i billetter, kan det være vanskelig å holde tunga beint i munnen, når billettene ifølge lokalpressen går for helt opp til 10000 kroner på svartebørsen. Det er 25 ganger utsalgsprisen på 400 kroner.

MEN IKKE SÅ GALT

at det ikke er godt for noe. Både i Stockholm og Barcelona, der EMA har vært avholdt tidligere, er det beregnet at det gigantiske arrangementet, størst av alle MTVs prisutdelinger, skaffet byene 50 millioner i ekstrainntekter. Fra Barcelona skrev 700 journalister 4000 artikler om arrangementet, og uansett hvordan man regner på det, er det god PR for arrangørbyene. Barcelona selv anslo verdien til 15 millioner kroner. Og da det hele var over, uttalte ordføreren i Barcelona at «dette er den største milepælen i byen min siden OL i 1990».

Den kjente forfatteren Irvine Welsh, som er født i Leith, startet tidligere i sommer et korstog mot MTV-showet og kapitalismen det representerer. Han har møtt motbør fra den lokale delen av arrangementskomiteen, som mener Welsh selv har gjort heller lite for byens rykte med bøkene han har skrevet.

Besteselgeren «Trainspotting» handler om et destruktivt dopmiljø i hjembyen. Og det er nettopp i bydelen Leith i Edinburgh at kveldens MTV-fest skal avholdes. Nærmere bestemt i havneområdet som ble udødeliggjort i filmatiseringen av «Trainspotting». For folk flest er derfor imaget til Leith uløselig knyttet til de brukte sprøytespissene til Renton, Sickboy, Begbie og resten av Trainspotting-gjengen.

Leith, som ligger i den nordøstlige delen av Edinburgh, har de siste åra gjennomgått kraftig renovasjon og er på stigende front i bybildet, litt der Grünerløkka var i 1997, eller Bjørvika forhåpentligvis er om et par år. Bygninger blir pusset opp, og nye hoteller åpner. Blant annet luksushotellet Malmaison, som selvfølgelig var det første som kunne rope «utsolgt!» bare dager etter at årets vertskapsby ble kjent. De eneste stedene det fortsatt er ledig når MTV-fiffen har okkupert anslagsvis 8000 senger, er billige herberger og motell.

EUROPE MUSIC AWARDS

er et enormt arrangement og et prestisjeprosjekt for enhver storby. Problemet med Edinburgh var mangelen på et sted å være. Men med rundt ni millioner velvillig utbetalt fra skattebetalernes lommer ble det bestemt å bygge en endags arena. «The Galaxy Structure» er 107 meter lang, 60 meter bred og skal rives etter showet. Om noen kommer seg opp dagen etter, da. For i sin iver etter å profilere Edinburgh som en «partyby» på linje med Barcelona, Berlin og London, har velvillige myndigheter utvidet skjenkebevillingen i kveld fra klokka 03.00 til 05.00. Slik skal flest mulig kjendiser rekke flest mulig etterfester før de sovner med sin(e) utvalgte.

PÅ PLASS: Beyoncé.
KASTER GLANS: Dido.
HETT: Madonna og Christina Aguilera overrasket tv-seere verden over da de kysset på scenen under MTV Video Music Awards i Radio City Music Hall i New York i slutten av august. Britney Spears var smilende vitne til det hele - samtidig som også hun kysset Madonna denne stjernespekkede kvelden. I kveld blir MTV Europe Music Awards arrangert i Edinburgh i Skottland med et A-lag av kjendiser på plass.