Skram på siste verset

PARIS (Dagbladet): Den norske stjernebarytonen Knut Skram (62) begynner å bli trøtt. 19. januar synger han på Den Norske Opera for siste gang. Deretter vanker det pensjonist- og kniv-smedtilværelse på Skram.

Snart 36 år etter at han debuterte på Den Norske Opera, går det mot slutten av karrieren for Knut Skram. Han vurderer å gi seg for godt.

- Jeg har allerede begynt å trappe ned. Etter «Tosca», avskjedsforestillingen min på Den Norske Opera i januar, skal jeg synge påThébtre de la Monnaie i Brussel, og siden har jeg ingen planer. Da vil jeg være bestefar for lille Mats (1=) og knivsmed, sier Knut Skram til Dagbladet.

Mistet lysten

Denne sommeren synger Skram i «Tosca» på Opéra Comique i Paris .

Engelsk-kubanske John Dew, som har satt den i scene, har villet den skandaløs. Skram, som spiller Romas politimester Scarpia, er plutselig blitt kardinal, i en tung, fotsid purpurfarget drakt.

- Den er lite praktisk når jeg skal løpe etter damene, sier Knut Skram. I dette tilfellet Tosca, som til overmål blir skutt i siste akt, et av Dews mange påfunn.

Avisa Le Figaro liker ikke Dews påfunn med kardinalen, men roser Skram.

- Han synger rollen med skarphet, presisjon, men også med en sann lidenskap, skriver avisas kritiker.

Likevel begynner Skram å få nok.

- Stemmen er der fremdeles, men jeg har ikke alltid lyst lenger. Det blir bare reiser og sang. Jeg er nesten bare utenlands, opptil fem- seks måneder i året. Det blir ensomt og slitsomt, mener Knut Skram.

Vil ha juryplass

Skram er en av dem som har ivret mest for at det nye operahuset i Oslo skulle legges til Vestbanen. Når Bjørvika nå er banket igjennom, håper han å kunne påvirke prosessen fram til ferdig bygg i 2008.

- Jeg er utdannet arkitekt, skrev diplomoppgave om operahus, har sunget i et utall hus ute og vet hva som fungerer teknisk og akustisk, sier Skram, som kunne tenke seg en plass i juryen.

Nå blir det sponsorjobbing på Skram. Han har overtatt jobben etter Kjell Bækkelund som kulturell konsulent i Sponsor Service.

- Men jeg lover å ikke holde like mange avskjedskonserter som min forgjenger.

KARDINAL VISDOM: Knut Skram iføres et utrolig kardinalkostyme som baron Scarpia i Tosca i Paris.