Skråsikkerhet om framtida er en farlig strategi

Miljødebatten fortsetter.

DOMMEDAG? Samtidig som FNs klimapanel sier det er mindre ekstremt vær rundt Nordsjøen, melder norske nyheter hele tiden om «ekstremvær». Her fra en storm i Ålesund i fjor. Foto: Fridgeir Walderhaug
DOMMEDAG? Samtidig som FNs klimapanel sier det er mindre ekstremt vær rundt Nordsjøen, melder norske nyheter hele tiden om «ekstremvær». Her fra en storm i Ålesund i fjor. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| MILJØ: Det er ikke gitt noen å vite hvordan man blir oppfatta av andre. Sett fra kontorene til norske miljøorganisasjoner drives miljøkampen i Norge fritt for moralisering og dommedagsprofetier. Ser man på avisstativene og nyhetssendingene ser det annerledes ut.

I perioden mars 2001 til mars 2002 brukte NRK-nyheter ordet ekstremvær to ganger. I mars 2007 - mars 2008 var det ekstremvær 460 ganger. I samme periode har vi følge FNs klimapanel en nedgang i stormaktiviteten rundt Nordsjøen. Vi hadde altså mindre ekstremt vær, men mer ekstremvær. Miljøbevegelsen har vært forsiktige med å knytte dagligværet rundt oss til menneskesskapte klimaendringer forteller lederne for fire av Norges viktigste miljøorganisasjoner. Men i løpet av noen få dager i Dagbladets debattspalter har man kunnet lese både at flommen i Pakistan og tørken i Russland er menneskeskapte, at «vi» i vesten spiser nesten dobbelt så mye som vi bør, og at vi, i rike land ikke blir lykkelige av våre ting og må redusere vårt forbruk og endre vår livsstil.

Jeg ønsker ikke å tillegge miljøbevegelsen standpunkter den ikke har. Ingenting er bedre enn at Framtiden i Våre Hender har gått bort fra Steinar Lems mannevonde moralisme, og at dommedag ikke lenger er like om hjørnet. Men når Alexander Melli i Norsk Klimanettver vet at enden er nær, i alle fall for klimaet slik vi kjenner det, virker det ikke helt slik. NTB meldte det samme den 19. november 1992. Forskjellen er at forskerne den gang sa at CO2-utslippene våre kom til å skape lengre stabile vintre med kaldt klima. Vår kunnskap akkumuleres over tid. At forskere har tatt feil før, betyr ikke at de tar feil nå, men det betyr at en skal tenke seg om mange ganger før en velger en strategi basert på skråsikkerhet om framtida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.