Skrått blikk på historien

Med et skrått blikk på historien skal disse fire mennene lage TV-serie og kinofilm om Norge siden løsrivelsen fra Sverige i 1905. Forholdet til svenskene behandles i en av de 12 episodene.

Som ellers skal handle om norske mattradisjoner, Norge og Europa, by og land, oljeeventyret - blant annet. - Det blir ingen kronologisk norgeshistorie, vi tar for oss et tema om gangen, sier produsent Sigve Endresen.

Skrått blikk

Det er et svært prosjekt han og regissør Bent Hamer, med støtte fra AV-fondet, Norge 2000 og TV2, har satt i gang: En kinofilm og 12 tv-episoder på en halv time hver skal være ferdige til 100-årsjubileet for frigjøringen i 2005. - To personer har allerede jobbet i et år nå med research, sier Endresen. - Hvorfor det, Norges historie er da allerede skrevet ned? - Vi vil lage vår egen versjon. Et skrått blikk på den norske nasjonalarven. Vi skal se på historien fra uvante vinkler, med utgangspunkt i vanlige mennesker. Målet er at vi skal le litt av oss selv.

Nytt og gammelt

Hamer lager nå en pilotepisode, om hvalfangst og nordmenns forhold til havet, og når den er ferdig over nyttår, vil den endelige avgjørelsen om å starte prosjektet tas. Om Hamer skal lage alle episodene er tvilsomt - han har andre prosjekter på gang også - men én og samme person skal fortelle historien. Det endelig produktet skal være en blanding av dokumentariske og nye opptak. - Det finnes heldigvis filmopptak fra hele denne perioden, sier Endresen.

FORBEREDER NORGESHISTORIE: Regissør Bent Hamer, produsent Sigve Endresen, manusforfatter Rune Langlo og klipper Pål Gengenbach.