FORBUDT: I 2013 ble Ghostwatch: Behind the Curtains sluppet på DVD. I traileren viser de klipp fra programmet som var forbudt i ti år. Video: Lawman Productions Vis mer

Skrekk-dokumentar fra BBC rystet en hel nasjon

Sinte foreldre, traumatiserte barn og et selvmord var reaksjonene etter at den britiske kringkasteren viste falsk skrekk-dokumentar på tv.

Det er Halloween 1992. Rundt omkring i hele England sitter familier rundt tv-en, klare for å se på det de tror er en vanlig dokumentar.

BBC har lenge promotert programmet «Ghostwatch», en «live» etterforskning av et påstått hjemsøkt hus i Norholt, nordvest i London. Med på laget har de noen av sine mest velkjente tv-fjes: Talkshow-vert Michael Parkinson, programleder Sarah Greene og hennes mann, tv- og radioverten Mike Smith.

Nå er den etterlengtede episoden endelig kommet, og det britiske folk er klare for litt uskyldig halloween-moro.

Det de får er én og en halvtime med skrekk og panikk når «Ghostwatch» lurer en hel nasjon til å tro på at spøkelser faktisk finnes.

TILLIT: Michael Parkinson var et kjent fjes for mange og bidro til at folk gikk fem på. Foto: Skjermdump
TILLIT: Michael Parkinson var et kjent fjes for mange og bidro til at folk gikk fem på. Foto: Skjermdump Vis mer

Realistisk lureri

Selv om «Ghostwatch» ble annonsert som et «live» filmet program, så hadde det i virkeligheten blitt spilt inn flere uker i forveien. I tillegg til programlederne var det ansatt ukjente skuespillere slik at publikum ikke skulle forstå at det var bedrageri. Hele programmet var skrevet av horrorforfatter Stephen Volk.

Programmet starter med at BBCs nyhets-team, ledet av Greene, drar til byen Norholt for å etterforske det angivelige hjemsøkte huset til familien Early. I BBC sitt studio prater talkshowverten Parkinson med et «medium», som forteller om spøkelset «Pipes», eller «Røret» på norsk. «Pipes» hadde visstnok plaget familien i lang tid, og navnet kom fra spøkelsets vane med å slå på vannrørene i huset.

TRYGT: Sarah Greene var kjent som programleder for et barneprogram. Mange trodde derfor at det var trygt at barna så på «Ghostwatch». Foto: Splashnews/Scanpix
TRYGT: Sarah Greene var kjent som programleder for et barneprogram. Mange trodde derfor at det var trygt at barna så på «Ghostwatch». Foto: Splashnews/Scanpix Vis mer

I begynnelsen er det tydelig for seerne at det ikke er ekte. De involverte skremmer hverandre kameratslig med åpenbare falske masker, og i en scene avslører de at det var døtrene i familien som hadde slått på rørene hele tiden. Men så begynner ting å gå galt. Slagene mot rørene dukker opp igjen mens døtrene er foran kameraet, skikkelser dukker opp i bakgrunnen, og spøkelset besetter den eldste datteren.

Programmet ender til slutt med Parkinson alene i et mørkt studio etter at «Pipes» har tatt kontroll over hele BBCs nettverk. Det siste publikum ser før skjermen går i sort, er Parkinson som begynner å snakke med demonisk stemme.

PTSD og selvmord

Rundt elleve millioner så på «Ghostwatch» den Halloween-kvelden i 1992. Reaksjonene var sterke og umiddelbare. Tusenvis av sinte seere ringte til BBC, og media kritiserte kanalen sterkt for måten de hadde presentert programmet på.

Fem dager etter at «Ghostwatch» ble vist, tok attenårige Martin Denham livet sitt. Han etterlot seg en lapp til moren hvor det sto: «Hvis spøkelser finnes så vil jeg nå bli et, og vi kan alltid være sammen».

Foreldrene ga «Ghostwatch» skylden for sønnens selvmord.

I et intervju til BBC forteller foreldrene hvordan sønnen så programmet og var tydelig påvirket i etterkant.

- Han virket helt fascinert av ideen om spøkelser, sier mora April Denham til BBC.

Faren Percy Denham sier han visste med en gang at det var «Ghostwatch» som hadde skylden da han fikk vite at sønnen var død.

- Jeg ble forbannet! Jeg hørte hva som sto på lappen, og da visste jeg at det var på grunn av det programmet, sier han til BBC.

Foreldrene klagde til «Broadcasting Standards Commission», som konkluderte med at BBC burde ha gjort mer for å vise at programmet ikke var ekte. De mente programmet hadde skapt en truende følelse med vilje, og den britiske kringkasteren unnskyldte seg og gjorde «Ghostwatch» forbudt.

I en rapport publisert i BMJ, som utgis av den britiske legeforeningen, kunne leger vise til flere tilfeller av barn som led av posttraumatisk stresslidelse (PTSD) som følger av å ha sett «Ghostwatch».

STUDIOSKREKK: «Ghostwatch» tok fiksjonen helt inn til BBC sitt studio. Foto: Skjermdump
STUDIOSKREKK: «Ghostwatch» tok fiksjonen helt inn til BBC sitt studio. Foto: Skjermdump Vis mer

Til tross for at produksjonen gjorde sitt beste for å få «Ghostwatch» til å framstå som realistisk, så fantes det hint til det motsatte hvis man fulgte med.

Programmet fikk omtale i magasinet Radio Times kort tid før sending, og der ble det beskrevet som et drama. De med skarpe øyne kunne også lese i introen til «Ghostwatch» at Stephen Volk var kreditert som forfatter.

Under programmet ble seerne oppfordret til å ringe inn til BBC å fortelle sine egne spøkelseshistorier. Hvis de gjorde det ville en stemme fortelle at programmet ikke var ekte, men takket være opptatte linjer var det få som fikk denne beskjeden. Ifølge BBC var det på et punkt over 20 000 mennesker som hadde forsøkt å ringe den kvelden.

RUNDLURT: Med skuespillere og effekter lurte Ghostwatch den britiske nasjon. Foto: Skjermdump
RUNDLURT: Med skuespillere og effekter lurte Ghostwatch den britiske nasjon. Foto: Skjermdump Vis mer

Skryt i seinere tid

I 2002 ga Britisk Filminstitutt ut en DVD-versjon av «Ghostwatch», ti år etter at den ble gjort forbudt. I dag er det også mulig å streame filmen på Internett.

Etter at programmet ble gjort lovlig har mange begynt å diskutere «Ghostwatch» igjen. De som så episoden som barn så den på nytt, og mange komplimenterte episoden for å være både smart og underholdende.

Stephen Volk, som skrev «Ghostwatch», forteller at han alltid var stolt av programmet, og synes det er flott at folk endelig snakker om det igjen.

- Plutselig dukket det opp en haug av mennesker som likte «Ghostwatch» og syntes det var utfordrende og spennende. Alt som vi ønsket at det skulle være, sier Volk til BBC.

På Ghostwatch sin IMDB-side kan man lese mange kommentarer fra brukere som så programmet som barn.

- Jeg kommer aldri til å glemme den Halloween-kvelden i 1992, da jeg var elleve år og klamret meg til mamma mens vi så« Ghostwatch» sammen. Jeg har hørt at den nå finnes på DVD, og jeg anbefaler den til alle horror-fans, skriver en.

En annen så «Ghostwatch» igjen som voksen og uttrykker glede over at programmet fortsatt treffer en nerve.

- Til alle som vil oppleve akkurat hva fjernsyn kan gjøre med nervene dine … Bare kjøp dette programmet, skriver personen.

Kilder: BBC, The Lineup og Syfy Wire.