Skrekk, gru og Powers

HAUGESUND (Dagbladet): «The Blair Witch Project» er det siste kultobjektet på den amerikanske filmmenyen, en rufsete, uvøren skrekkfilm som kostet rundt 100000 dollar og nå har spilt inn 120 millioner. Dollar, altså. Det kan lønne seg å være langt fra Hollywood.

Filmen ble betimelig nok vist i Haugesund på sein kveldstid i går, som en av 15 filmer festivalen har plukket fra Sundance, Robert Redfords etter hvert gigantiske evenement for å fremme uavhengig, amerikansk film. Sundance-festivalen regnes som den viktigste i USA, hvortil alskens speidere valfarter for å plukke opp nye talenter. Selskapet som plukket opp hekseprosjektet spyttet inn noen never penger til finpussing, betalte 1,1 millioner dollar for rettighetene og kan nå le på vei til banken i lang tid.

Fenomenet inntar antakelig Norge mellom seinhøsten og jul en gang. Så får vi se om nordmenn lar seg skremme like frydefullt som amerikanerne. I alle fall kan de ikke være tapt bak en vogn, verken de som laget filmen eller markedsførerne, som har skapt elleville tilstander på nettet, i media og på ryktebørsen omkring de påståtte redsler på lerretet. Like skremmende som «Nattsvermeren», heter det. Det kalles «hype».

«The Blair Witch Project» gir inntrykk av å vise de etterlatte opptakene til tre forsvunne filmstudenter, som ble borte i villmarka under arbeidet med å lage en dokumentar om mytene rundt heksen fra Blair. For så vidt godt funnet på tøv, og vi går så å si i takt med de tre og følger deres økende frykt på pulsen. Uhyre innbringende, om ikke annet, og man melker den kua man har. Nå kommer også heksemytologien i bokform.

Austin promper

I en helt annen gate, men også som fenomen, befinner seg spionen Austin Powers i ny versjon. Skjønt ny? Det er ingenting nytt ved Powers, bortsett fra den fantasifulle, kanskje assosiasjonsvekkende tittelen «Spionen som spermet meg». Kunne «Spionen som bedekket meg» være et alternativ eller må noen overgå seg selv?

Et forventningens sus lå over visningen her mandag natt, hvorpå vi bokstavelig talt druknet i bæsj og promp. Akkurat dette er i sannhetens navn nytt ved Austin Powers2 - mye avføring og en skapning som på engelsk heter Fat Bastard og på norsk har fått navnet Tjukkebolla Dritten. Så rasende festlig kan man bli. Haha.