Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skrekk og eleganse

DVD: Roman Polanski er født i 1933 og slo igjennom med «Kniven i vannet» (1962), et elegant og stilsikkert filmet trekantdrama - som ble Oscar-nominert og vakte oppsikt på Venezia-festivalen. Nå blir denne filmen og to andre tidlige Polanski-filmer utgitt på DVD med norske tekster.

Fysisk smerte

Et sugende nifst drama oppstår idet en ung mann får haik med et ektepar på vei ut på seiltur. De ber ham med seg, og straks oppstår spenninger mellom de tre. Den klaustrofobiske stemningen som oppstår, blir skildret i bilder som utstråler en nesten fysisk smerte - en effekt Polanski nesten i enda høyere grad oppnår med sin første britiske film, «Repulsion».«Repulsion» er en film som forholder seg til klassiske grøssere som «Les Diaboliques» (1955), «Peeping Tom» (1960) og ikke minst «Psycho» (1960), mesterverket til Hitchcock - en regissør Polanski ofte har vist at han er influert av.

Psykisk skakkjørthet

Catherine Deneuve spiller en schizofren jente med en seksualangst som slår ut i vold. Filmen foregår omtrent bare inne i en leilighet, noe som skaper en uhyggelig opplevelse av innestengthet. «Repulsion» har hatt sterk innflytelse, spor etter den kan f.eks. finnes i den nye, norske grøsseren «Naboer». Polanski hadde en intuitiv følelse for psykisk skakkjørthet som også preger «Cul-de-Sac», en slags parodi på gangstersjangeren, men samtidig enda en oppvisning i kunsten å lage et drama med få mennesker og lavmælte, men eksplosivt effektive virkemidler. Dette er filmhistorie hele veien, dessverre uten bakomstoff.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media