Skrekk og gru

Pinlig amatørmessig biografi om usentimental og røff Tikken Manus.

GIR UT SELVBIOGRAFI: Tikken Manus (94) har gitt ut selvbiografien sin, ført i pennen av NRK-journalist Kaja Frøysa. Den blir ikke godt mottatt av Dagbladets anmelder. Foto: HENNING LILLEGÅRD
GIR UT SELVBIOGRAFI: Tikken Manus (94) har gitt ut selvbiografien sin, ført i pennen av NRK-journalist Kaja Frøysa. Den blir ikke godt mottatt av Dagbladets anmelder. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 

BOK: Tikken, Ida Nikoline Lie Lindebrække, ble født i 1914. Bergensfamilien var «høyt på strå» ifølge hennes biograf. Faren var fylkesmann, moren søster til Jonas Lie. I hjemmet vanket både familien Hambro og brødrene Nordahl og Harald Grieg.

Mye sjarm «Du ser ut som du gjør, Tikken, du må alltid huske å smile», sa moren til lille, rundkinnede Tikken, Og Tikken brukte sjarmen. På dansemoro i Tyskland i 1936. På kafeene i Paris der hun traff den ungarske jøden Didier. Bruddet med ham sendte henne inn i et ulykkelig ekteskap med den engelske diplomaten George Bernardes. De fikk sønnen George. Som engelsk statsborger i det okkuperte Norge måtte Tikken flykte til Sverige. Der traff hun Max Manus, eller Magnussen som var hans fars etternavn. Max og Tikken innledet et forhold, men Bernardes nektet å gi henne skilsmisse.

Kong Olavs latter Det kommer ikke fram mye nytt i Tikkens versjon av motstandsarbeidet under krigens siste to år. Hun sier selv hun tar hemmeligheter med seg i graven. Som «Tante» i den britiske sabotasjeorganiseringen i Stockholm, forhørte og trøstet hun Linge-gutta etter deres mislykkede og vellykkede operasjoner. Da krigen var over, fikk hun endelig skilsmisse. Max Manus startet en vellykket forretning. Ved siden av lille-George fikk de to barn sammen, elsket fjellet og hadde mye selskapelighet på den digre eiendommen i Asker. Blant annet kom kong Olav, hvis nervøse latter forsvant etter en Dry Martini.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer