Skrekk og gru

Ti eksempler på snikende svensk uhygge.

BOK: Skrekknovellen er en sjanger som ikke har mange publiserte utøvere i Skandinavia. Bortsett fra John Ajvide Lindqvist, da, svensken som egenhendig gjenoppfrisket skrekkromanen har naturligvis også skrevet noveller, og «Papirvegger» samler ti av dem.

Novellen, kompakt og konsis som den er, har lenge vært et utmerket medium å skrive skumle fortellinger i. Viktoriatidas England fløt nærmest over av spøkelseshistorier – som fungerer utmerket den dag i dag. Det finnes også et vell av nåtidsforfattere som behersker sjangeren, fra opplagte navn som Stephen King og Peter Straub, til mindre kjente (men svært gode) som Christopher Fowler og Michael Marshall Smith.

Uberegnelig

John Ajvide Lindqvist hevder seg godt i dette selskapet. Han har forstått at det viktigste med en skrekkhistorie – enten den er lang eller kort – er å utfordre tryggheten og normaliteten. Historien bygges opp fra det trivelige og hyggelige og gjenkjennelige, før alt vris til noe uberegnelig og ukontrollerbart. Denne malen kan brukes i det uendelige, og Lindqvist gir leseren flere svært overraskende eksempler.

«Grensen» er en moderne variasjon over et tema fra skandinavisk folketro, fortalt så likefram og dagligdags at man knapt skjønner hva forfatteren holder på med før det er for seint. Den handler om en kvinnelig toller, som har den evnen at hun kan se hvem som har noe å skjule. Men en dag treffer hun en som skjuler noe hun ikke kan finne.

Vandøde

Den beste av de ti fortellingene er «Evig/Kjærlighet», om Anna og Josef som lever i det perfekte samliv i et lite hus på landet, inntil den dagen Josef finner ut hvordan han kan lure døden. I «Majken» tar Lindqvist (en stor Morrissey-fan) utgangspunkt i Smiths-låten «Shoplifters of the World Unite», og her går det ikke ut på å lure døden, men tyverialarmene på NK. Den siste historien, «Slutthåndtering», er en hundre sider lang frittstående fortsettelse/avslutning på romanen «Håndtering av udøde», hvor problemet med vandøde får sin endelige løsning.