Skrekkelig ironisk

«Skrik» er ikke bare en skrekkfilm. Det er en skrekkfilm om skrekkfilmer, der alle personene vet de deltar i en handling og stadig refererer til vanlig prosedyre i nevnte sjanger. Blodet flyter og ironien florerer i en tidvis munter blanding

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er for så vidt smart gjort. Og Wes Craven, som laget den originale «Nightmare on Elm Street», vet selvsagt alt om hva som hører med til en gyser. Drew Barrymore innleder spetakkelet. Kort og fyndig, idet hun som Casey tas av dage på det aller grusomste i sitt eget kjøkken av en ikke synlig herre med velslipte kniver.

Over til uskyldsrene Sidney (Neve Campbell), hvis mor ble myrdet for - uha - nøyaktig et år siden, med en far på uavlatelig forretningsreise og en kjæreste (Skeet Ulrich), som vil mer enn å nusse i sofakroken. Nå skakes småbyidyllen og vennekretsen av en seriemorder på lysttur, en som bruker skrekkfilmens knep i myrderiene.

Vitser

Dette er ungdom som stadig har parties med skrekkfilm i videospilleren. De opplyser oss om skrekkfilmens vante gang, mens filmen utspiller seg. «Jomfruer blir aldri brutalt drept,» får vi for eksempel vite. Og «Si aldri at du kommer tilbake straks, for da kommer du aldri tilbake». Det hagler med vitser for de innvidde i sjangeren, samt henvisninger til ymse film. Selvfølgelig entrer en kynisk TV-reporter arenaen, velspilt av Courteney Cox med parodien godt inne, og nok en gang får vi se hvilken gjennomslagskraft Edvard Munchs «Skrik» har hatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer