Skrekkfilm sjokkerer: - HJELP

Netflix' nye skrekkfilm «Eli» skremmer vettet av seerne. - En voldsom twist, sier Dagbladets skrekkfilmekspert.

GRØSS: Netflix' nye skrekkfilm skremmer vettet av seerne - og slutten sjokkerer. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

18. oktober hadde skrekkfilmen «Eli» premiere på strømmetjenesten Netflix.

Det kan kanskje høres ut som en ganske standard skrekkfilm, av typen du har sett opptil flere ganger før.

Men ifølge blant annet People, har filmens sjangeroverskridende twist sjokkert flere seere.

Filmens hovedperson, Eli (spilt av Charlie Shotwell), er en ung gutt som lider av en immunforstyrrelse som gjør ham allergisk mot nær sagt alt i verden. Som en konsekvens lever han mesteparten av livet sitt på innsida av et beskyttende plasttelt hjemme hos foreldrene.

I et desperat forsøk på å kurere sønnen, tar moren (spilt av Kelly Reilley) ham med til en privat klinikk, hvor et team med leger skal behandle ham.

Teamet ledes av Dr. Isabella Horn (spilt av Lili Taylor, blant annet kjent fra «The Conjuring»-filmene). Her møter han også Haley (Sadie Sink, kjent fra «Stranger Things»).

OBS! Denne artikkelen inneholder noen små spoilere.

Men på Dr. Horns klinikk lurer en mørk hemmelighet under overflaten. Kort tid etter ankomst, begynner Eli å oppleve fryktinngytende hallusinasjoner.

- Bananas

- Netflix' «Eli» er fullstendig bananas. Den begynner som en stereotyp «gutt møter hjemsøkt hus»-film, med noen onde ånder slengt inn. Men manusforfatterne må ha fått på noen helvetes droger mot slutten av arbeidet med manuset, for de siste 20 minuttene er en berg-og-dal-bane av fullstendig galskap, skriver filmkritiker og youtuber Jared Buckendahl, ifølge People.

Ifølge NME er det flere som ble tatt på senga av filmens avslutning.

- JESUS for en twist, skriver en skrekkfilm-fan på Twitter, ifølge musikkmagasinet.

Skremte seere

Flere Netflix-abonnenter hevder filmen har gått så hardt inn på dem at de frykter de har blitt smittet av hovedpersonens hallusinasjoner, eller at monstrene har hoppet ut av skjermen, ifølge The Independent.

- Jeg så nettopp «Eli» på Netflix, og jeg SVERGER at jeg ser demoner i øyekroken - HJELP!

Det skriver en Twitter-bruker som på ingen måte er alene om å ha nervene i høyspenn etter å ha sett filmen.

- Så den nye skrekkfilmen «Eli» i går … og kontordøra min åpnet seg nettopp langsomt uten forklaring, skriver en annen.

En annen skremt seer beskriver opplevelsen slik:

- Denne filmen er syk som faen.

Skrekk og familiedrama

Nils Brodersen er skrekkfilmekspert og halvparten av «Blodklubben», skrekkfilm-duoen som sto bak kåringen av tidenes skumleste filmer i Dagbladet i fjor sommer.

- Det er en voldsom twist, sier han til Dagbladet

Skal vi tro Brodersen, strides imidlertid de lærde om hvor vellykket den er.

BLODKLUBBEN: Består av Pål Gustavsen (til høyre) og Nils Brodersen, to filmentusiaster med en forkjærlighet for det skumle, ubehagelige og brutale. Blodklubben.no er en nettside dedikert til skrekkfilm. Foto: Glenn Meling
BLODKLUBBEN: Består av Pål Gustavsen (til høyre) og Nils Brodersen, to filmentusiaster med en forkjærlighet for det skumle, ubehagelige og brutale. Blodklubben.no er en nettside dedikert til skrekkfilm. Foto: Glenn Meling Vis mer

- Det er en heftig og voldsom avslutning på en historie som fram til det har en ganske langsom, nesten treig oppbygning. Så kommer denne overraskelsen mot slutten. Det er et ganske heftig temposkifte, sier han.

Filmens avslutning blander elementer fra ulike skrekkfilmsjangre.

- I tillegg er det et sårt familiedrama, om foreldre som forsøker å hjelpe sønnen sin.

Filmens dramaelementer står godt på egne ben, mener han.

- Det er ganske overbevisende, mye på grunn av godt skuespill. Hovedpersonen får røff behandling av doktoren som skal kurere den påståtte allergien hans. Det er overbevisende formidlet, og Charlie Shotwell spiller knallbra.

- Klassisk

Kombinasjonen av overnaturlig skrekk og familiedrama var også ingredienser i den kritikerroste skrekkfilmen «Hereditary» fra i fjor. Eli når imidlertid ikke helt opp til samme nivå, mener Brodersen.

- Alt sitter, det er en proft sammenskrudd film. Samtidig går det litt treigt, og formen er til tider litt gjentakende og monoton.

Filmen tar i bruk flere kjente elementer fra skrekkfilmsjangeren.

- Slik er den veldig klassisk, og bruker mange velkjente triks. Lusking i bakgrunnen, og plutselige «jump scares». Ting man kjenner igjen. Når det er sagt, bruker den disse effektene godt. Actionsekvensene er stilige å se på, selve slutten er tøft laget, og scenografien er kreativ.

Heller ikke Brodersen forutså twisten.

- Jeg ble på en måte tatt på senga. Men problemet med avslutningen, er at filmen får dårlig tid med å forklare den, etter å ha tatt seg litt for god tid i den første halvdelen. Det er noe med rytmen som ikke sitter helt.

Men er den skummel? Brodersen trekker på det.

- Har man ikke sett mye skrekkfilm, er det nok scener man vil skvette og bli skremt av. Men er man kjent med sjangeren, kjenner man igjen det meste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer