Anmeldelse Film «Relic»

Skrekkfilmen der bestemor er farligst

«Relic» er intelligent og skummel, men blir en smule gjentakende.

Publisert
Sist oppdatert

FILM: Fuglene vet at det er nok av skrekkfilmene som ikke har ambisjoner om annet enn å få deg til å hoppe i kinosetet og søle ut popkornet med noen minutters mellomrom. Det er for så vidt greit nok, men da er det spesielt hyggelig med filmskaperne som prøver å bruke sjangeren til å si noe om noe annet, til å komme med originale forslag til hva som kan være skummelt og farlig.

En slik filmskaper er Natalie Erika James, regissør og medmanusforfatter av «Relic», og hun utforsker tanken om at det mest skrekkinnjagende av alt kan være din egen mor. Det er en god idé, som formidles gjennom scener som virkelig er isnende uhyggelige. Men så knaker det litt i noen av leddene her, både konkret og narrativt.

Hatefulle blikk

Kay (Emily Mortimer) og datteren Sam (Bella Heathcote) kjører ut av storbyen Melbourne og inn i de dype skogene. Der bor Edna (en strålende Kate Nevin), Kays mor. Edna har etter alt å dømme begynt å rote litt, men nekter plent å flytte fra huset. Tonen mellom Edna og datteren er stort sett fiendtlig den ene veien og oppgitt den andre, mens Sam er i opprør mot moren og gjerne tar bestemorens parti.

Men så snakker bestemor mer og mer om de andre som finnes i huset, som hun hadde håpet å stenge ute uten å få det til. Hun har en underlig mørk flekk på brystet. Når hun sier at «det er noen i huset» er det kanskje ikke så sikkert at det bare er en dement dames fantasier. Og etter hvert må Kay ta innover seg at de forvirrede, stive blikkene Edna sender henne kanskje er direkte hatefulle. Men kan hun dra fra sin egen mor?

Under senga

«Relic» oppnår mye med enkle grep, uten anmassende musikk eller iøynefallende effekter. En scene der Edna ber Kay se om det er noe under senga hennes blir en av filmens nifseste.

Men som mange filmer i sjangeren blir også «Relic» en smule repetitiv. Jeg skulle gjerne visst mer om disse kvinnene og hvordan forholdet dem imellom ble slik, og helst hatt en slutt som landet historien bedre. «Relic» er likevel noe det er verdt å sette pris på: En intelligent skrekkfilm, basert på en god idé, og som handler om noe som er en del av alles liv: Forholdet til mamma.

«Relic»

Skrekkfilm

Regi: Natalie Erika James
Skuespillere: Emily Mortimer, Bella Heathcote, Kate Nevin
Premieredato: 30. oktober 2020
Aldersgrense: 15 år
Orginaltittel: «Relic»

«Smart og dyp skrekkfilm med litt for mange gjentagelser»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer