«The Blair Witch Project»

Skrekkfilmen som lurte «hele verden»

20 år siden «The Blair Witch Project» skremte vettet av kinogjengerne.

SKREKKJUBILEUM: I juli er det 20 år siden den amerikanske skrekkfilmen «The Blair Witch Project» hadde premiere. Video: Haxan Films / Artisan Entertainment Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I enkelte filmer er det lett å stole på sannhetsgehalten. Andre avskriver vi kjapt som oppspinn fra kreative manusforfatter-hjerner.

Da «The Blair Witch Project» hadde premiere, var det ikke åpenbart hvilken av disse kategoriene skrekkfilmen tilhørte.

Markedsføringen la nemlig opp til at kinogjengerne skulle tro at det var en dokumentar de ble presentert da de satte seg til rette i kinomørket sommeren 1999.

20 år seinere er «The Blair Witch Project» en kultklassiker, som har inspirert mange filmskapere med grøss for øye.

PÅ SKOGSTUR: Michael Williams og Joshua Leonard i «The Blair Witch Project». Foto: NTB Scanpix
PÅ SKOGSTUR: Michael Williams og Joshua Leonard i «The Blair Witch Project». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Opptakene blir funnet

I filmen følger vi tre filmstudenter som drar på overnattingstur i en skog i Maryland. De skal lage dokumentar om den myteomspunne Blair-heksa, som skal ha levd i området, og har med seg kamera for å dokumentere eventuelle funn.

Studentene forsvinner sporløst, men etter ett år blir filmopptakene deres funnet. Det er disse opptakene som danner utgangspunktet for «The Blair Witch Project», som er en såkalt «found footage»-grøsser.

Yahoo skriver at markedsføringskampanjen framstilte filmen som «et skremmende filmbevis etter et ekte overnaturlig møte i Maryland-skogen».

Improviserte

Danske Se og Hør skriver at selv skrekkfilmens hovedrolleinnehavere, Heather Donahue, Michael Williams og Joshua Leonard, i lang tid var overbevist om at myten om Blair-heksa var sann.

Med kamera i hånda improviserte de tre skuespillerne seg gjennom store deler av innspillingen. Størstedelen av handlingen i filmen var ukjent for dem på forhånd, og skuespillerne fikk instruksjoner gjennom notater som lå gjemt i melkekasser i skogen, skriver Vice.

Dermed trengte ikke skuespillerne å jobbe særlig hardt for å se skremte ut.

OVERRASKELSEEE: Skuespillerne improviserte seg gjenom store deler av «The Blair Witch Project», og visste sjelden hva som ventet dem i skogen. Foto: NTB Scanpix
OVERRASKELSEEE: Skuespillerne improviserte seg gjenom store deler av «The Blair Witch Project», og visste sjelden hva som ventet dem i skogen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Under en nattlig innspilling begynte det for eksempel å riste voldsomt i teltet. Donahue, Williams og Leonard visste ikke at det var regissøren som sto bak ristingen, og ble livredde, ifølge Se og Hør.

I et ferskt intervju med Vice forteller Michael Williams at de kunne høre regissørene gå rundt i skogen og lage grøsserlyder mens han, Donahue og Leonard lå i teltet.

- Det skapte omstendigheter som gjorde det veldig lett for oss å tro at var skumle.

Filmskaperne rasjonerte også maten til skuespillerne, for å skape en enda mer desperat stemning i skogen.

Mor fikk kondolansekort

Som markedsføring ble det hengt opp «savnet»-plakater av de tre skuespillerne, for å gi inntrykk av at filmen var ekte. Deres virkelige navn ble brukt i filmen.

Det førte blant annet til at Heather Donahues mor mottok kondolansekort fra fremmede som trodde at dattera hennes virkelig var død eller forsvunnet, skriver Se og Hør.

REALISTISK: Heather Donahue og de andre hovedrolleinnehaverne brukte sine virkelige navn i filmen. Foto: NTB scanpix
REALISTISK: Heather Donahue og de andre hovedrolleinnehaverne brukte sine virkelige navn i filmen. Foto: NTB scanpix Vis mer

I flere uker var folk overbevist om at de tre skuespillerne faktisk hadde forsvunnet, sier regissør Daniel Myrick til Vice:

- Det var ikke før de gjorde talkshow-besøk og liknende at folk skjønte at det bare var en film.

Skuespiller Joshua Leonard sier i samme intervju at enkelte fortsatte å tro at filmen var ekte, til tross for talkshowbesøkene.

- De trodde at vi var skuespillere, leid inn for å spille Josh, Mike og Heather for å unngå at hele greia framsto som en snuff-film (filmer som viser ekte drap, journ. anm.). Selv i dag finnes det konspirasjonsteorier rundt dette.

Dagbladet: «Helt OK»

«The Blair Witch Project» hadde et budsjett på 60 000 dollar, og viste seg å være en vellykket investering for filmskaperne Eduardo Sanchez og Daniel Myrick. På verdensbasis håvet filmen inn hele 250 millioner dollar, skriver Esquire.

Dagbladet trillet terningkast fire da «The Blair Witch Project» kom på norske kinoer høsten 1999.

«Ved å la oss delta i deres galopperende angst etter som prosjektet går av hengslene, pirres våre egen, instinktive frykt for alt vi ikke er herrer over», skriver anmelderen, som konkluderte med at Sanchez og Myrick hadde servert «helt OK skrekk».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer