PLASTENS KONSEKVENSER: Død hval strandet ved Blokhus i Nordjylland. Vi vet ikke dødsårsaken til denne hvalen. (foto: Rasmus Skaftved / Scanpix
PLASTENS KONSEKVENSER: Død hval strandet ved Blokhus i Nordjylland. Vi vet ikke dødsårsaken til denne hvalen. (foto: Rasmus Skaftved / ScanpixVis mer

Skrekkscenariene fra barndommen blir virkelighet

Nå er det ikke lenger harpuner, men plastposer som bidrar til å ta livet av noen av havenes mest majestetiske vesener.

Meninger

Vi har vært nære ved å utrydde hvalene før, våre store, majestetiske fettere i havet. Nå er det ikke lenger harpuner, men plastposer og annen søppel som bidrar til å ta livet av noen av havenes mest majestetiske vesener.

13 hvaler ble funnet strandet i Tyskland i vinter. Hvalene døde av utmattelse etter å ha blitt desorientert og svømt på land, men mange av dem døde med magen full av plast, inkludert et 13 meter langt garn, en 70 cm lang plastbit fra en bil, og mye mer.

Det er ikke første gang. På øya Mykonos i Hellas ble en hval funnet i 2011 med magen full av plastposer. Forskere antar at hvalene forveksler plastposer med blekksprut og annen mat.

Oftere og oftere føler jeg at skrekkscenariene fra barndommen min blir til virkelighet foran øynene våre. Nordpolen smelter faktisk - og alt Norge gjør er å lete etter mer olje og gass der isen smelter. Olje som også kan brukes til å framstille mer plastikk som kan drepe den fisken som ikke blir borte når havet blir varmere og surere.

Det er ikke bare hval som får plastikk i magen: I følge en rapport fra Miljødirektoratet i fjor, brytes plastikk ned til mikroskopisk nivå, og havner i plankton, små krepsedyr og andre byggeklosser i havenes sårbare økosystemer. Der tar de med seg miljøgifter inn i næringskjeden - og hele veien opp til våre middagstallerkener.

En fersk studie fra Bergen viser at 27 % av torsken i havnebassenget har plastikk i magen. Plastforsøplingen vår er i ferd med å ta over havet. Innen 2050 kan vekten av all plasten i havene være like stor som vekten av all fisk. Det vil med andre ord være mer plast enn fisk i sjøen. Allerede vet vi at 100 000 pattedyr, over en million sjøfugl og et ukjent antall fisk dør av plastforurensing hvert år.

Da jeg var liten måtte familien min velge mellom å kjøpe inn en PC eller dra til syden. I dag har forbruket og kjøpekraften eksplodert. Vi bruker og kaster mer enn noensinne. Med ødeleggende effekt på naturen og klimaet vårt. Hvor mye av vårt enorme materielle fråtseri er det som finner veien inn i magene på fisk og hval?

Framtidens forskere trenger ikke å være arkeologer hvis de vil finne årsakene til at vårt samfunn begynte å få problemer, de vil bare trenge bare trekke en not gjennom sjøen for å finne sporene av vår ødeleggende livsstil: En flaske kan leve i 450 år. En plastpose kan vare i 500.

Hver dag forsvinner nærmere 100 000 flasker ut i naturen bare i Norge, i følge beregninger fra Naturvernforbundet. Flaskepanten har vært urørt siden 1986. En liten justering kan gjøre en stor forskjell for naturen vår.

Plastforurensingen av havene våre er dessverre bare en liten del av den enorme og ødeleggende påvirkningen vi har på naturen vår. Forskere snakker om vår tid som den sjette store masseutryddelsen av arter på jorda. Naturen, livsgrunnlaget vårt kollapser rundt oss.

Hvordan responderer våre ledere? Hør på Erna Solberg, hør på Jonas Gahr Støre. Herregud - hør på Siv Jensen! Ingen av lederne for våre største partier virker det spøtt bekymret. De oppfører seg som om alt er såre vel, og at det eneste Norge mangler er noen justeringer i kommunestruktur eller noen små endringer i skattesystemet.

Deres budskap er: stø kurs, mer av det samme. Litt større effektivitet. Alle stemte de for å åpne nye oljefelter der isen er i ferd med å smelte bort i Barentshavet. Og alle stemte de mot Miljøpartiet De Grønnes forslag om å innføre en plan for å redusere det materielle forbruket som forårsaker den enorme forsøplingen rundt oss.

Da regjeringen prisverdig nok ville innføre en plastposeavgift, ble det raskt skutt ned og latterliggjort. Det ble ikke bedre av at Regjeringen utelukkende ville innføre avgiften for å tjene inn litt ekstra penger, ikke for å oppnå det virkelige målet: å kvitte oss med en stor kilde til plastikkforurensning.

Hvem anbefaler stø kurs når man kjører mot et stup? Hvem snakker om å kjøre raskere når man er i ferd med å kollidere? Livsgrunnlaget vårt forvitrer foran øynene våre, og våre politiske ledere høres ut som de holder på å sovne. Det eneste som kan vekke dem, er at velgerne forlanger at de får prioritetene våre i orden.

Noen av de flotteste skapningene i havet dør med magene fulle av plast. Men dersom det vekker oss til handling, har de ikke dødd forgjeves.

Red.anm.: I den første versjonen av denne teksten sto det at 29 hvaler døde. Det korrekte antallet er 13.