Skrekkthriller får starthjelp

Halv million for å ha kinopremiere i sommer

SOMMERPREMIERE: Skrekkthrilleren "Snarveien", med Marte Germaine Christensen i hovedrollen, får kinopremiere i sommer, takket være et ekstra lanseringstilskudd. Foto: Exposed Film Productions AS.
SOMMERPREMIERE: Skrekkthrilleren "Snarveien", med Marte Germaine Christensen i hovedrollen, får kinopremiere i sommer, takket være et ekstra lanseringstilskudd. Foto: Exposed Film Productions AS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| TRONDHEIM (Dagbladet): -Det har lenge vært snakk om å gjøre noe for å få norske filmpremierer også om sommeren. Nå gjør vi et forsøk, sier kulturminister Trond Giske til Dagbladet. Han deltar i dag på en konferanse i Trondheim.

Med 300 000 kroner fra Norsk filminstitutt og 200 000 kroner fra Kulturdepartementet, får den norske skrekkthrilleren "Snarveien" en snarvei inn til det norske kinopublikummet.

Mens det vanligvis ikke er en eneste norsk filmpremiere i tida mellom midten av april og midten av august, settes "Snarveien" opp på norske kinoer 31. juli.

- Vi gjør dette for å få større spredning på de norske filmpremierene. Når alle skal ha premiere om høsten, slår de hverandre litt i hjel, sier Giske.

- Vi oppnår dessuten i større grad å fylle kulturuttrykk med norsk innhold, som er selve kjernen i det vi driver med.

Produsenten
Produsent Bjørn Eivind Aarskog i produsentselskapet Exposed Film Productions AS er svært glad for den ekstra lanseringsstøtten.

- Dette er helt fantastisk! Den halve millionen minimaliserer risikoen med å ha premiere om sommeren. Vi kan jo risikere strålende vær og tomme kinosaler de første dagene, med påfølgende skandaleoverskrifter i avisene.

- Men nå tar dere sjansen?

- Ingen andre tør ha premiere om sommeren, men jeg tror vi har en type film som passer veldig godt. Det blir spennende å se hvordan dette går, sier Bjørn Eivind Aarskog til Dagbladet.

Snarveien
Filmen "Snarveien" er en skrekkthriller om et kjærestepar som drar på harrytur til Sverige for å smugle for sin beste venns bryllup. De blir stoppet av en politimann som viser dem en snarvei, og ikke lenge etter havner de i ødemarka som ufrivillige hovedpersoner i en ekte skrekkfilm som skal selges på nettet.

Regissør er Severin Eskeland, Marte Germaine Christensen har hovedrollen og Mikkel Gaup spiller smugler. Filmen skulle etter planen hatt premiere 1. september, men blir altså nå å se allerede 31. juli.

- Det er klart det er en risiko å legge premieren til sommeren, både på grunn av været og fordi ryktet om en god film ikke sprer seg like lett i ferietida, sier kulturminister Trond Giske.

Prøveordning
Hvis de lykkes med den ekstra lanseringsstøtten til "Snarveien", håper han at det kan bli til inspirasjon for andre filmprodusenter.

- Jeg er glad for at folkene bak "Snarveien" tør å prøve det, og jeg tror at dette er en type film som kan lykkes.

- Kan denne sommer-starthjelpen bli en fast ordning?

- Vi har diskutert det. I første omgang er det en prøveordning, men hvis det viser seg å fungere, kan det bli et fast tilskudd, sier kulturminister Trond Giske.

2,6 millioner mennesker så norsk film på kino i fjor. Det utgjør 22,5 prosent av det totalte kinobesøket. Hittil i år er det nær 1,5 millioner mennesker som har kjøpt kinobillett for å se norsk film.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer