Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Private barnehager

Skremmebilde om private barnehager

Det er politikernes ansvar å reagere dersom det er grunn til å tro at offentlige tilskudd og foreldrebetaling ikke blir brukt slik de var ment. 

FULL 
<span style="background-color: initial;">DEKNING: Som følge av SVs initiativ til barnehageforliket har barn fått lovfestet rett til barnehageplass, og i har i dag full barnehagedekning, påpeker artikkelforfatteren. &nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Foto: Jørn H Moen / Dagbladet</span>
FULL  DEKNING: Som følge av SVs initiativ til barnehageforliket har barn fått lovfestet rett til barnehageplass, og i har i dag full barnehagedekning, påpeker artikkelforfatteren.  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt riktig som Arild M. Olsen i PBL (Private Barnehagers Landsforbund) skriver i Dagbladet 25. april at SVs initiativ til barnehageforliket var starten på en av de største suksesshistoriene i norsk offentlig sektor. Som følge av det har barn fått lovfestet rett til barnehageplass, og vi har i dag full barnehagedekning.

SV-LEDER: Audun Lysbakken.
SV-LEDER: Audun Lysbakken. Vis mer

I årene siden barnehageforliket har PBL ivaretatt interessen til eiere av private barnehager og bidratt til å gjøre sektoren mer profesjonell. Jeg er derfor overrasket over at Olsen ikke deler min bekymring for at offentlige tilskudd og foreldrepenger havner på avveier. Synes PBL det er greit at enkelte barnehageeiere bygger seg opp store private formuer eller tjener hundrevis av millioner på å selge barnehager, når disse i hovedsak er fullfinansiert av det offentlige og foreldrebetaling?

Som PBL selv har påpekt har det vært store endringer i barnehagesektoren de siste årene. Hva SVs statsråder sa på talerstolen i 2008 er derfor ikke relevant for dagens utfordringer. Tall viser at stadig flere private barnehager blir kommersielle, og at de kommersielle aktørene blir stadig større. Det viser at oppkjøp og salg av barnehager er big business. Når vi samtidig vet at mange barnehager har for lav bemanning, at det ikke settes inn vikarer ved sykdom og at lønns- og arbeidsvilkårene for ansatte er dårligere enn i de offentlige barnehagene, så er det grunn til å spørre om barnehageloven godt nok sikrer barnas rettigheter og behov.

Det er politikernes ansvar å reagere dersom det er grunn til å tro at offentlige tilskudd og foreldrebetaling ikke blir brukt slik de var ment. Ifølge barnehageloven kan barnehager ha et «rimelig årsregnskap». Dette er en forsikring for å sørge for at private eiere ikke skal tape egeninvesterte midler. Loven forutsetter likevel at offentlige tilskudd og foreldrebetalingen skal komme barna i barnehagen til gode. PBL burde være opptatt av at intensjonen i loven blir fulgt, heller enn å gjøre seg til talsmann for de som tøyer grensene.

Påstanden om at SV stempler «tusentalls barnehager» som profitører, faller på sin egen urimelighet. PBL bør lytte til sitt eget medlem Læringsverkstedet og dets leder, Hans Jacob Sundby, som uttalte til fagbladet Utdanning at «det er legitimt at vi kikkes i kortene, og at det stilles spørsmål ved hvordan skattepenger brukes». Det er nettopp det SV ønsker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!