DEBATT

Debatt: Private barnehager

Skremmebilde om private barnehager

Det er politikernes ansvar å reagere dersom det er grunn til å tro at offentlige tilskudd og foreldrebetaling ikke blir brukt slik de var ment. 

FULL 
DEKNING: Som følge av SVs initiativ til barnehageforliket har barn fått lovfestet rett til barnehageplass, og i har i dag full barnehagedekning, påpeker artikkelforfatteren.  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FULL  DEKNING: Som følge av SVs initiativ til barnehageforliket har barn fått lovfestet rett til barnehageplass, og i har i dag full barnehagedekning, påpeker artikkelforfatteren.  Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er helt riktig som Arild M. Olsen i PBL (Private Barnehagers Landsforbund) skriver i Dagbladet 25. april at SVs initiativ til barnehageforliket var starten på en av de største suksesshistoriene i norsk offentlig sektor. Som følge av det har barn fått lovfestet rett til barnehageplass, og vi har i dag full barnehagedekning.

I årene siden barnehageforliket har PBL ivaretatt interessen til eiere av private barnehager og bidratt til å gjøre sektoren mer profesjonell. Jeg er derfor overrasket over at Olsen ikke deler min bekymring for at offentlige tilskudd og foreldrepenger havner på avveier. Synes PBL det er greit at enkelte barnehageeiere bygger seg opp store private formuer eller tjener hundrevis av millioner på å selge barnehager, når disse i hovedsak er fullfinansiert av det offentlige og foreldrebetaling?

Som PBL selv har påpekt har det vært store endringer i barnehagesektoren de siste årene. Hva SVs statsråder sa på talerstolen i 2008 er derfor ikke relevant for dagens utfordringer. Tall viser at stadig flere private barnehager blir kommersielle, og at de kommersielle aktørene blir stadig større. Det viser at oppkjøp og salg av barnehager er big business. Når vi samtidig vet at mange barnehager har for lav bemanning, at det ikke settes inn vikarer ved sykdom og at lønns- og arbeidsvilkårene for ansatte er dårligere enn i de offentlige barnehagene, så er det grunn til å spørre om barnehageloven godt nok sikrer barnas rettigheter og behov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer