Anmeldelse: Ingrid Tørresvold, «Hilsen Ruth»

Skremmende aktuell roman

Portrett av en ensom sjel i sosial isolasjon.

INGRID TØRRESVOLD: Hennes debutroman «Hilsen Ruth» skildrer en sosialt outsider som kjemper for å overleve i en tilstand av katastrofe og isolasjon.
INGRID TØRRESVOLD: Hennes debutroman «Hilsen Ruth» skildrer en sosialt outsider som kjemper for å overleve i en tilstand av katastrofe og isolasjon. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ingrid Tørresvolds debutroman har fått et skremmende godt lanseringspoeng: «Hilsen Ruth» beskriver ensomheten under en unntakstilstand.

Her er det riktignok ingen pandemi på gang, men et litt mindre usannsynlig scenario; en nesten drepende hetebølge som fører med seg ukontrollerbare branner, vannmangel og uttørking av alt og alle. Døde rotter over alt. Man kan kalle det en klimaroman.

Alle som har ressurser til det, flykter fra storbyene sør i landet. De drar nordover der klimaet er levelig og sommerværet «normalt». Lange bilkøer snegler seg ut av byene mot overfylte hoteller og utleieboliger nordpå. På nyhetene skremmer historiene om branner som ikke kan slokkes, om dyr som må nødslaktes og folk som brenner inne i husene sine, side om side med historier om familier som har flyktet, glade barn som leker i fjæra.

Kaféhjelp

Som ved andre unntakstilstander rammes det økonomiske og sosiale livet. På en kafé i byen jobber Ruth, 39 år gammel og sosialt hemmet. Vanligvis er hun bare ekstrahjelp på fredager, men nå har eieren, som selv har flyktet nordover, latt henne få utvidet arbeidstid. Men ikke ansvaret for driften, til det har han innhentet en niese, Sofie som er i 20-åra, har ring i nesa og er gravid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer